lördag 4 maj 2019

Döms för hets från hustruns Facebook - ville se debattör dö

Mannen sade sig hoppas att Sema Erla Serdar skulle dö i ett terrorattentat. Och han kallade henne "muslimskitmänniska". När han kommenterade på nätet använde han hustruns Facebook-konto. Men när kommentarerna blev ett fall för polisen erkände mannen att det var han som skrivit den. Nu döms han för hets mot folkgrupp.

Sema Erla Serdar har de senaste åren varit en opinionsbildare som ständigt synts och hörts i samhällsdebatten. Hon är socialdemokrat och aktiv inom Solaris, ett nätverk som hjälper flyktingar och asylsökande. Hon har turkiskt påbrå men är inte muslim.

Ändå var det just vad hon anklagades för att vara i DV:s kommentarsfält under 2016. En artikel om Sema Erla Serdar fick en man bosatt på Västmannaöarna att gå till angrepp mot henne:
"Hoppas att Sema Erla Serdar dör i nästa terrorattentat utfört av skitmänniskor av hennes sort (muslimskitmänniskor)"
Sema Erla Serdar polisanmälde kommentaren. Den publicerades från en kvinnas Facebook-konto. Hon sade sig dock inte ha en aning om vem som hade skrivit den. I stället medgav hennes man att han hade skrivit kommentaren men använt hustruns konto. Det var han som senare åtalades för hets mot folkgrupp.

Under rättegången i Héraðsdómur Suðurlands hävdade mannen att han inte hade något emot muslimer. Syftet var heller inte att kommentaren skulle få spridning. Mannen förnekade brott.

Men domstolen anser alltså att mannen gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Rätten skriver att det var uppenbart att mannens syfte var att "attackera, förtala, kränka eller hota muslimer i allmänhet på grund av nationalitet, hudfärg, etnisk bakgrund eller religion och även Sema Erla Serdaroglu fast hon inte är muslim".

Mannen ska betala 100 000 isländska kronor i skadestånd. Om han inte betalar skadeståndet inom fyra veckor omvandlas straffet till åtta dagars fängelse.

Facebook beskriver Sema Erla Serdar domen som en totalseger mot näthat.

Här kan du läsa mer om Sema Erla Serdar.