onsdag 15 maj 2019

Domstol: Polis får inte delge åtal för annan polis

När en polis inte hittade den man han skulle delge ett åtal valde han i stället att delge den polis han hade med sig som sällskap. I Héraðsdómur Norðurlands vestra ställdes inga frågor om delgivningen. Men Landsréttur river nu upp den dom som blev resultatet av åtalet. Rättegången för olovlig körning och rattfylleri ska nu tas om.

Lördagen den 24 juni 2017 stoppade polisen en man i Skagafjörður på väg mot Siglufjörður. Mannen körde inte bara utan körkort. Han var dessutom kraftigt berusad och hade hela 2,52 promille i blodet. Efter utredning åtalades mannen för olovlig körning och rattfylleri.

När polis skulle delge mannen åtalet var han inte hemma. I stället delgav polisen den kollega som var med på uppdraget.

Den åtalade mannen dök aldrig upp på rättegången i Héraðsdómur Norðurlands vestra i Sauðárkrókur. Att han inte närvarade bedömdes som ett erkännande. Han dömdes att betala 280 000 isländska kronor i böter. Om böterna inte betalades inom fyra veckor skulle de omvandlas till ett fyra veckor långt fängelsestraff. Han skulle dessutom stå för rättegångskostnader på 41 498 kronor.

Héraðsdómur Norðurlands vestra skrev i domen att mannen delgivits på korrekt sätt. Men när fallet gick vidare till Landsréttur visade det sig att så inte var fallet.

Isländsk lag säger att den som åtalas ska delges själva åtalet. Om det inte är möjligt ska det göras för personens advokat eller en annan person som skriftligt fått uppdraget att företräda personen. Om inte heller det är möjligt är det tillåtet att delge en person som bor eller uppehåller sig på samma adress. Den som blir delgiven på detta sätt är skyldig att meddela den åtalade om delgivningen.

Men att delge en annan polis är inte tillräckligt. Det konstaterar nu Landsréttur. Den polis som delgavs hade ingen koppling till den åtalade och hade inte ens träffat honom. Det enda skälet till att han befann sig på samma adress som mannen var att han var där i följe med den polis som fått i uppdrag att utföra delgivningen. 

Visserligen befann sig den andra polisen på mannens adress. Men denna polis kan enligt Landsréttur inte betraktas som en person som uppehöll sig på adressen på det sätt som lagen föreskriver.

Landsréttur river alltså upp domen från Héraðsdómur Norðurlands vestra. Domstolen skickar också tillbaka fallet till lägre instans för att pröva åtalet mot mannen på nytt.

Här kan du läsa domen i sin helhet.