fredag 3 maj 2019

Donationer räddar skolresan efter Wow Airs konkurs

Wow Airs konkurs gjorde så att den efterlängtade skolresan till Teneriffa för tiondeklassarna i Þórshöfn såg ut att frysa inne. Dessutom förlorade de tio eleverna hela den reskassa som de jobbat ihop under de fem senaste åren. Men efter att deras öde blivit känt fick de en rad donationer - och kunde genomföra resan.

Att göra en gemensam resa i slutet av tionde klass är vanligt på Island. De tio eleverna i tionde klass på grundskolan i Þórshöfn hade samlat in pengar till en skolresa till Teneriffa i fem års tid. De hade bland annat arrangerat basarer med försäljning av bakverk och samlat in pantflaskor.

Totalt lyckades de få ihop omkring 1 miljon isländska kronor. I mitten på mars i år köpte de biljetter med Wow Air till Teneriffa. Två veckor senare gick flygbolaget i konkurs. Eftersom eleverna betalat kontant hade de inga förhoppningar om att kunna få tillbaka pengarna.

Men Morgunblaðið berättade om de otursamma tiondeklassarna - och reaktionerna lät inte vänta på sig. Många hörde av sig och ville skänka en slant till eleverna så att de skulle kunna genomföra resan. Rektorn Ásdís Hrönn Viðarsdóttir säger i Morgunblaðið att givmildheten gjorde ett stort intryck på både elever och personal:
"Allmänhetens reaktioner på den här rapporteringen var fantastisk och människor tog spontant kontakt och ville hjälpa till så att eleverna kom iväg på en examensresa. ... Både jag och skolans övriga personal hade ärligt talat tårar i ögonen på grund av människors givmildhet och ömhet."
Här kan du läsa mer om skolresan.