lördag 18 maj 2019

En av fyra islänningar vill bojkotta Eurovision i Israel

Var fjärde islänning tycker inte att Island borde delta i Eurovision Song Contest i Tel Aviv. I stället anser de att Island borde bojkotta tävlingen. Men det är fler som anser att Island inte ska ställa in sitt deltagande. Det är framför allt yngre islänningar och kvinnor som förespråkar en bojkott. Det visar en undersökning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

När det stod klart att årets upplaga av Eurovision Song Contest skulle hållas i Israel startade en intensiv debatt på Island. Tusentals islänningar skrev på ett upprop om att bojkotta tävlingen i protest mot Israels ockupation av Palestina.

Under vägen fram till kvällens final i Tel Aviv har Hatari - den grupp som representerar Island i tävlingen - gång på gång riktat skarp kritik mot den israeliska politiken. Hatari ska också ha fått veta att deras uttalanden ligger på gränsen för vad som kan anses vara acceptabelt enligt de tävlingsregler som förbjuder politiska ställningstaganden.

Det är 27,3 procent som anser att Island bör bojkotta tävlingen medan 39,6 procent tycker att Island inte ska avstå från att delta. Resterande 33 procent är varken positivt eller negativt inställda till en bojkott.

Stödet för en bojkott är större bland yngre islänningar och bland kvinnor. I åldersgruppen 18 till 24 år är det 36 procent som säger ja till en bojkott medan 34 procent säger nej. Bland dem som har fyllt 65 år är det däremot 23 procent som tar ställning för en bojkott medan 47 procent motsätter sig en bojkott.

Bara 23 procent av männen tycker att Island ska avstå tävlingen jämfört med 32 procent av kvinnorna. Däremot svarar hela 45 procent av männen att Island inte ska bojkotta Eurovision Song Contest. Den åsikten delar 34 procent av kvinnorna.

Här kan du läsa mer om Eurovision Song Contest.