fredag 31 maj 2019

Experter flyger över Mýrdalsjökull för att övervaka Katla

Illustration: Flight Radar 24
I närmare två timmar flög två vulkanexperter från Háskóli Íslands över Mýrdalsjökull i onsdags. De flög över alla delar av glaciären utrustade med bland annat radar, gps-utrustning och kameror. Ibland var de inte mer än 100 meter över glaciären. Överflygningen är ett led i den ständiga övervakningen av vulkanen Katla.

Klockan 8.41 i onsdags lyfte ett av Isavias flygplan från Reykjavík mot Mýrdalsjökull. Ombord fanns förutom besättningen två forskare från Jarðvísindastofnun vid Háskóli Íslands. Planet är utrustat med bland annat radar, gps-mätare och kameror. Instrumenten används för att kartlägga hur glaciären utvecklar sig.

Under turen täckte de hela Mýrdalsjökull. Ibland flög de så lågt som 100 meter över glaciärens yta. Planet landade åter i Reykjavík klockan 10.57.

Det främsta syftet med överflygningen är att studera förändringar på glaciärens yta. Om kalderor utvidgar sig är det något som syns bäst från luften. Några sådana stora förändringar var dock inte synliga i onsdags.

Ungefär 600 meter under Mýrdalsjökulls istäcke finns vulkanen Katla. Den har inte haft något större utbrott sedan 1918. Jordskalv i Mýrdalsjökull är vanliga och pekar på att magma rör sig uppåt. I dagsläget finns dock inget som tyder på att ett utbrott i Katla skulle vara nära förestående.