
Eyþór Arnalds toppade Självständighetspartiets lista i kommunalvalet i Reykjavík 2018. Partiet blev visserligen störst men kunde ändå inte bilda majoritet. I stället fortsatte Socialdemokraterna regera ihop med Gröna vänstern och Piratpartiet samtidigt som Renässans tog steget in i koalitionen.
Inför valet uppmärksammades Eyþór Arnalds intressen i många olika bolag. Han lovade själv att han skulle sälja sitt innehav i Þórsmörk, det bolag som i sin tur kontrollerar Árvakur som ger ut Morgunblaðið.
Genom bolaget Ramses II ägde Eyþór Arnalds 27 procent av aktierna i Morgunblaðið. Det gjorde honom till den största enskilda ägaren. Sedan dess har hans andel spätts ut till 22,87 procent eftersom han - till skillnad från andra ägare från fiskeindustrin - inte gått in med nytt kapital för att täcka Morgunblaðiðs ständiga förluster.
Eyþór Arnalds har fortfarande kvar aktierna trots löftet om att sälja dem. Och affären verkar enligt Stundin inte ha gjorts på affärsmässiga grunder. I stället framgår det av en årsredovisning att ett av Samherjis bolag sålde aktier värda 225 miljoner isländska kronor till Eyþór Arnalds. Han fick samtidigt ett lån på hela köpesumman.
Han köpte samtidigt även Síldarvinnslans och Vísirs innehav i Morgunblaðið. Även dessa affärer finansierades med lån. Gemensamt för lånen är att de är så kallade bulletlån där hela summan - inklusive ränta - betalas på förfallodagen under 2020, rapporterar Stundin.
Det ser alltså ut som att de enda pengarna som Eyþór Arnalds gick in med var de 500 000 isländska kronor som behövdes för att registrera bolaget Ramses II.
Det ser alltså ut som att de enda pengarna som Eyþór Arnalds gick in med var de 500 000 isländska kronor som behövdes för att registrera bolaget Ramses II.
Eyþór Arnalds säger till RÚV att detaljerna om affären är konfidentiella. Han hävdar dock att hans registrering av sina ekonomiska intressen - som alla ledamöter i kommunfullmäktige är skyldiga att göra - är korrekt. Det skulle enligt Stundin i så fall innebära att han betraktar fiskejätten Samherji som ett låneinstitut, vilket är en allt annat än självklar tolkning.
Om Samherji efterskänker skulden till Eyþór Arnalds är han genom sitt uppdrag i fullmäktige skyldig att berätta det. Och inget tyder i dag på att han kommer att betala hela skulden. Redan i 2017 års redovisning hade Ramses II enligt Stundin skrivit ned värdet på aktierna från 325 till 188 miljoner. I praktiken är aktierna värdelösa.
Här kan du läsa mer om Eyþór Arnalds affärer.