torsdag 30 maj 2019

Ficktjuvar gripna - stal av turister vid Gullfoss och Geysir

Två personer har gripits misstänkta för att ha stulit stora summor genom fickstölder. Ficktjuvarna siktade in sig på turister vid Gullfoss och Geysir. De riktade in sig på plånböcker där de bara behöll kontanter och kastade allt annat. De två ficktjuvarna har kommit över hundratusentals isländska kronor genom stölderna, uppger Vísir.

Tidigare i år uppmärksammade personer inom turistnäringen hur turister drabbades av organiserat ficktjuveri i Reykjavík och vid Gullfoss. Tjuvarna arbetade i grupp. Medan en av dem distraherade en besökare - vanligen genom att erbjuda sig att fotografera offret - stal en annan offrets plånbok eller väska.

Nu har polisen i Suðurland gripit två personer misstänkta för ett större antal fickstölder. Det rör sig om två utländska medborgare som själva kommit till Island som turister. De har stulit från besökare vid Gullfoss och Geysir.

Sveinn Kristján Rúnarsson vid polisen i Suðurland säger till Vísir att polisen nyligen grep de två misstänkta ficktjuvarna. De hade då stora summor kontanter på sig. Polisen grep dem efter att ha övervakat Gullfoss och Geysir under en längre tid:
"De verkar sikta in sig på plånböcker och plocka pengar ur dem och lämna kvar allt annat."
Innan de två misstänkta ficktjuvarna kunde gripas kom en rad anmälningar om stölder från besökare till Gullfoss och Geysir.

Här kan du läsa mer om fickstölder i Reykjavík och vid Gullfoss.