söndag 12 maj 2019

Grannar tvingas leva med kacklande höns på vinden

På vinden i ett flerfamiljshus i Ísafjörður håller ett par tio höns. Grannar har tröttnat på det ständiga kacklandet och vill ha bort djuren. Men distriktsveterinären har gett klartecken och konstaterar dessutom efter ett besök att hönsen har det bra på vinden. Tillstånd behövs först när det gäller minst 250 fåglar, rapporterar DV.

Ett par som bor i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Ísafjörður har de senaste åren inte bara skaffat sig hund och katt. De har dessutom tillgång till vinden - och den har de inrett för höns. Just nu håller de tio höns på vindsvåningen.

Men grannarna - såväl i de två övriga lägenheterna i huset som i fastigheterna i närheten - är inte alls nöjda. En av dem säger till DV att de sedan länge är trötta på situationen:
"Det är helt osannolikt att detta är tillåtet. Höns hör inte hemma i flerfamiljshus. Deras kacklande är otroligt tröttsamt och så är det denna odör som kommer. De håller hund och katt också och därför har flerfamiljshuset blivit till något slags bondgård."
Grannen vände sig till både Heilbrigðiseftirlit Vestfjarða och Matvælastofnun för att klaga. Distriktsveterinären Elísabet Fjóludóttir besökte huset för att se hur hönsen hade det. Hon säger till DV att det visserligen är ovanligt att hålla höns på vinden, men att hon inte hittade några brister i djurhållningen:
"Djurens förhållanden var föredömliga och därmed har vi inga möjligheter att ingripa. Vi har sedan dess inte fått några uppgifter om att förhållandena skulle ha försämrats. Rent krasst behöver vederbörande inget offentligt tillstånd för fåglarna om de inte är fler än 250 till antalet. ... Men den som håller fåglarna vet uppenbarligen vad den gör."
Dariusz Nesteruk är son till det par som bor i lägenheten. Han säger till DV att hans pappa var bonde i Polen innan de flyttade till Island. På gården hade pappan bland annat höns. Därför vet han vilka krav som ställs på djurhållningen:
"Fåglarna uppe på vinden har det mycket bra. De är tio till antalet och jag tror att de får bättre mat att äta än vad vi får."
Det har nu gått ett och ett halvt år sedan Elísabet Fjóludóttirs besök i huset. Sedan dess har det alltså inte inkommit några nya klagomål till myndigheterna. Enligt DV räknade grannarna med att myndigheterna i samband med det besöket skulle tvinga paret att göra sig av med hönsen.