onsdag 8 maj 2019

Gröna vänstern åter tredje största parti på Island

För första gången på ett år är Gröna vänstern åter Islands tredje största parti. Samtidigt växer stödet för Renässans till den högsta nivån sedan just före alltingsvalet hösten 2016. Självständighetspartiet behåller dock ställningen som Islands största parti före Socialdemokraterna. Det visar den nya opinionsmätningen från Gallup.

För Gröna vänstern har beslutet att ingå koalition med Självständighetspartiet och Framstegspartiet resulterat i en rejäl nedgång i opinionen. Efter att i flera års tid i regel ha varit andra eller tredje största parti i landet har partiet länge noterats för omkring 10 procent i väljarbarometrar.

Kanske har det nu kommit ett trendbrott. I Gallups mätning för april ökar väljarstödet för Gröna vänstern till 13,3 procent, en ökning med 1,7 procentenheter jämfört med föregående månad. Det är också den största förändringen i Gallups månatliga mätning.

Uppsvinget betyder att Gröna vänstern åter är tredje största parti. Och det är första gången på ett år som partiet tillhör de tre största.

Självständighetspartiet behåller dock positionen som Islands största parti - trots att stödet minskar med 1,4 procentenheter till 23,6 procent.

Socialdemokraterna gick om Gröna vänstern som näst största parti för ett drygt år sedan. Den positionen är alltjämt ohotad. Socialdemokraterna får 16,2 procent, en uppgång med 0,3 procentenheter.

Även för Piratpartiet är stödet i det närmaste oförändrat. Partiet backar med 0,5 procentenheter till 11,1 procent.

Renässans ökar med 0,7 procentenheter till 11 procent. Det är partiets bästa siffra hos Gallup på två och ett halvt år. Så starkt har stödet för Renässans inte varit sedan strax före alltingsvalet hösten 2016.

Centerpartiet är nu åter större än Framstegspartiet. Centerpartiet får 8,9 procent, en tillbakagång med 0,1 procentenheter. Framstegspartiet minskar med 1 procentenhet till 8 procent.

För fjärde månaden i följd klarar inte Folkets parti femprocentsspärren till alltinget. Partiet har nu 4 procent av väljarna bakom sig, en ökning med 0,3 procentenheter.

Inte heller Islands socialistparti tar sig över spärren. Det är andra månaden i rad som stödet inte hade gett partiet några mandat i alltinget om det hade varit val i dag. Islands socialistparti får 3,6 procent, en uppgång med 0,1 procentenheter.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är det största på tio månader hos Gallup. Nu uppger 51,6 procent att de stödjer regeringen, en uppgång med 4,1 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.