
Turismen till Island satte nya rekord under 2018. Men det hjälpte ändå inte Icelandair. Flygbolaget gjorde då en förlust på 6,6 miljarder isländska kronor. Det var en rejäl omsvängning från 2017 då Icelandair gjorde en vinst på 4,5 miljarder. Dagen efter beskedet minskade Icelandairs aktie i värde med 15,9 procent på börsen i Reykjavík.
Intäkterna ökade med 7 procent under 2018. Förklaringen till det negativa resultatet var den hårda konkurrensen där vissa flygbolag - däribland isländska Wow Air - sålde biljetter till så låga priser att de förlorade pengar på varje passagerare. Stigande bränslepriser och högre löner än många konkurrenter bidrog till utvecklingen.
Sedan dess har Wow Air gått i konkurs och Icelandair har lagt större vikt vid trafik mellan Europa och Island i stället för Nordamerika. Den nye vd:n Bogi Nils Bogasons främsta uppgift är att få bolaget att gå med vinst. Trots Wow Airs kollaps verkar det inte som att Icelandair hittills lyckats utnyttja situationen.
Om allt hade gått planenligt skulle Icelandair ha haft sex plan av modellerna Boeing 737 Max 8 och Max 9 i luften. Ytterligare tre skulle tas i bruk till sommaren. Men flygförbudet för modellerna har tvingat Icelandair att hyra in andra flygplan. I en situation där det skulle kunna finnas möjlighet att växa har Icelandair bantat antalet flygstolar med 2 procent.
Motgångarna fortsatte alltså under första kvartalet 2019. Icelandair gjorde då enligt ett pressmeddelande en förlust på 6,7 miljarder isländska kronor. Trots att resenärerna ökar i antal växer också förlusten med 2,5 miljarder jämfört med samma period 2018.
Bolagets egna kapital fortsätter att minska. Icelandairs hotell är sedan tidigare ute till försäljning. Nyligen aviserade bolaget att även resebyrån Iceland Travel ska säljas.
Ändå har Icelandair en betydligt stabilare ekonomi än vad till exempel Wow Air hade. Nyligen köpte den amerikanska investeringsfonden PAR Capital 11,5 procent av aktierna i bolaget. Prislappen var 5,6 miljarder. Dessutom berättar Fréttablaðið att Pálmi Haraldsson - som tidigare var storägare i det konkursade lågprisbolaget Iceland Express - nu kontrollerar 1 procent av aktierna i Icelandair.
Men den kanske mest radikala förändringen som kan bli aktuell är en helomvändning när det gäller synen på framtidens flygplansflotta. Icelandair fick sitt första plan levererat från Boeing 1967 - och i årtionden är det den enda tillverkaren som bolaget vänt sig till.
Efter problemen med Boeing 737 Max 8 och Max 9 kan det bli ändring på det. De ekonomiska konsekvenserna av flygförbudet är inte kända eftersom det fortfarande är oklart hur Boeing kommer att kompensera Icelandair och andra drabbade flygbolag.
En annan konsekvens kan bli att Icelandair i stället börjar använda Airbus - helt eller delvis. I dagsläget planerar bolaget att flottan ska bestå av Boeing 757-200, Boeing 767-300 och Boeing 737 Max 8 och Max 9 fram till 2025. Planen av modellen Boeing 757-200 ska fasas ut medan Boeing 737 Max 8 och Max 9 utgör en allt större del av flottan.
Att fortsätta med Boeing är ett av tre alternativ som nu diskuteras inom koncernen. Ett annat är en snabb förnyelse av flottan genom att helt och hållet gå över till Airbus. Och den tredje vägen är att börja använda även Airbus A321 Neo ihop med Boeing 737 Max 8 och Max 9 i samband med att Boeing 757-200 fasas ut.
Hittills har Icelandair betraktat det som problematiskt att ha plan från olika tillverkare i flottan. När de första förhandlingarna om ett köp av Wow Air ägde rum såg inte Icelandair det som någon fördel att konkurrenten använde enbart Airbus.
Här kan du läsa mer om Icelandairs problem.