onsdag 8 maj 2019

Island inför förbud mot plastpåsar från 2021

Redan i sommar får inte butiker längre ge kunderna kassar eller påsar utan extra kostnad. Och när någon köper en påse måste avgiften synas på kvittot. Från 2021 införs totalförbud mot bärkassar av plast. Förslaget från miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson röstades igenom i alltinget med 43 röster. Sju ledamöter avstod från att rösta.

Den genomsnittliga plastpåsen används bara i tolv minuter. Men det tar omkring tusen år för den att brytas ned. Samtidigt utgör plast ett allt större problem - inte minst i världshaven.

Nu har alltinget klubbat ett totalförbud mot bärkassar av plast. Det nya regelverket införs i två steg. Det första förbudet kommer redan i sommar.

Den 1 juli i år blir det inte längre tillåtet för butiker att erbjuda någon typ av bärkassar utan avgift. Det blir alltså lag på att kunder måste betala för påsar. Den avgiften måste framgå på kvittot. Förbudet gäller alla typer av kassar - alltså även av andra material än plast.

Redan i dag tar många isländska butiker betalt för påsar. För kunderna blir det alltså inga dramatiska förändringar - även om det inom detaljhandeln också finns en hel del butiker som alltjämt erbjuder påsar utan extra kostnad.

Den stora förändringen kommer den 1 januari 2021. Då införs ett totalförbud mot engångskassar av plast. Förbudet gäller såväl tunna fryspåsar som tjockare bärkassar.

Men försäljningsstoppet gäller alltså bara sådana engångskassar som finns i butikskassorna samt i till exempel frukt- och grönsaksavdelningar. Det kommer fortfarande att vara tillåtet att sälja plastpåsar som säljs i förpackningar och som inte finns i kassorna. Det gäller alltså exempelvis soppåsar, hundbajspåsar och fryspåsar av plast.

Det kommer fortfarande vara tillåtet att sälja påsar i kassorna. Men de får inte vara tillverkade av plast. Bärkassar av majsstärkelse och tyg tillhör de material som inte påverkas av den nya lagen.

Förslaget klubbades med 43 röster mot noll. Sju ledamöter avstod från att rösta.

En av de ledamöter som lade ned sin röst var Centerpartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han hävdade att det rörde sig om skenhelighet från regeringens sida eftersom förbudet inte utgjorde någon helhetslösning. Gröna vänsterns Ari Trausti Guðmundsson svarade honom och sade att försäljningsstoppet för plastpåsar ingick i en plan med arton punkter som syftade till att förbättra miljön och minska klimatpåverkan.

Partikamraten Andrés Ingi Jónsson välkomnade beslutet men var samtidigt kritisk till hur lång tid det tagit att införa förbudet. Idén kom redan för åtta år sedan. Han pekade på att i synnerhet många unga islänningar - som nu på fredagar samlas utanför alltinget på Austurvöllur i Reykjavík för att skolstrejka för klimatet med Greta Thunberg som förebild - kräver snabbare och mer omfattande åtgärder för att skapa en bättre framtid.

Här kan du läsa mer om förbudet mot plastpåsar.