måndag 13 maj 2019

Landade i Keflavík i stället för Akureyri - får ersättning

Efter tre och ett halvt år får passagerare på ett flyg mellan Riga och Akureyri rätt till ersättning. Med hänvisning till dåligt väder landade planet i stället i Keflavík. Passagerarna fick åka buss till Akureyri och blev kraftigt försenade. Nu får de efter en utdragen process rätt till 400 euro i ersättning från flygbolaget Smartlynx Airlines.

I oktober 2015 reste omkring 100 islänningar - däribland en stor grupp anställda vid rederiet Samherji - från Akureyri till Riga i Lettland med direktflyg. Hemresan den 13 oktober gick inte som planerat. Strax efter att planet hade lyft fick de veta att de på grund av ogynnsamma väderförhållanden i Akureyri i stället skulle landa i Keflavík.

Efter landningen i Keflavík kördes passagerarna med buss till Akureyri. Det innebar en försening på cirka sju timmar.

Men det var bara planet från Smartlynx Airlines som inte landade i Akureyri den här dagen. All annan flygtrafik gick som planerat. Inga andra piloter valde att avstå från att landa i Akureyri på grund av vädret.

Passagerare vände sig till Samgöngustofa för att få ersättning för förseningarna. Men Smartlynx Airlines ansåg sig inte ha någon skyldighet att ersätta passagerarna. Bolaget hänvisade till en blöt landningsbana med starka och oförutsägbara vindar.

Samtidigt var planet i det närmaste fullastat. Smartlynx Airlines gjorde därför bedömningen att det inte skulle vara säkert att landa i Akureyri. Kombinationen av last och dåligt väder gjorde att det rådde osäkerhet om planet hade tillräcklig bromssträcka. Om sträckan skulle visa sig vara för kort skulle flygplanet hamna i vattnet.

Samgöngustofa gav flygbolaget rätt. Det gjorde även kommun- och kommunikationsdepartementet när beslutet överklagades dit. De gick på Smartlynx Airlines linje och fastslog att det rörde sig om omständigheter som flygbolaget inte kunde kontrollera. Därför hade inte passagerarna rätt till någon ersättning.

Men en av passagerarna - en jurist - gav sig inte. Efter tre vändor till alltingets ombudsman beslutades det att fallet skulle behandlas på nytt. Och nu ger departementet passageraren rätt.

Det visade sig att Smartlynx Airlines redan innan planet lyfte från Riga avbeställde all service i Akureyri. Under färden mot Island kontrollerade bolaget aldrig förutsättningarna för att landa i Akureyri. Därför anser kommun- och kommunikationsdepartementet att flygbolaget inte har lyckats bevisa att det rörde sig om omständigheter utanför dess kontroll.

Passagerarna har enligt beslutet rätt till 400 euro i ersättning för förseningen.