lördag 18 maj 2019

Lunnefågeln kommer till Hrísey - som attrapper av plast

Ett fyrtiotal fågelarter häckar på Hrísey. Men lunnefågeln är inte en av dem. Nu vill turismföretagare och öbor locka lunnefågeln till ön. Och det ska ske med attrapper av plast. Det ska även grävas hålor och installeras högtalare som spelar upp fågelns karaktäristiska ljud. Förhoppningen är att det ska lägga grund för en koloni av riktiga fåglar, berättar RÚV.

Hrísey i Eyjafjörður seglar valskådningsbåtar från Hauganes och Dalvík förbi på alla turer. Även valskådningsbåtar från Akureyri seglar ibland så långt norrut i fjorden. Under turerna får guiderna ofta frågor från turister om lunnefåglar. Men några kolonier finns inte i Eyjafjörður.

Nu vill valskådningsföretag i Hauganes och Dalvík samt öbor med hjälp av statligt stöd ändra på den saken. Förhoppningen är enligt RÚV att lunnefågeln ska sälla sig till det fyrtiotal arter som redan häckar på Hrísey.

Även om fågellivet blomstrar på Hrísey är befolkningsutvecklingen dyster. Kurvan har länge pekat nedåt och arbetstillfällena på ön har blivit färre. Att hålla liv i den enda butiken på Hrísey har varit en ständig kamp för öborna.

Många sätter stora förhoppningar till turismen. En av dem är Bjarni Ómar Guðmundsson. Han är också inblandad i projektet att försöka locka lunnefågeln till Hrísey. Han berättar för RÚV att en uppstoppad lunnefågel skickades till en fabrik i Kina för ett år sedan. Nyligen dök resultatet upp på ön - 200 lunnefåglar i form av attrapper i plast.

Nästa steg är att placera ut plastfåglarna och fördela dem på tre olika kolonier på olika ställen på ön. Därefter ska det grävas hålor av samma typ som lunnefågeln använder. Och det ska installeras ljudutrustning som spelar upp lunnefågelns karaktäristiska ljud.

Trots att lunnefågel inte häckar i Eyjafjörður rör den sig i fjorden i sökandet efter föda. Förhoppningen är att attrapperna, hålorna och lätena ska få riktiga lunnefåglar att hitta till Hrísey och börja häcka på ön.

Valskådningsföretagen drömmer om att på sikt kunna erbjuda turer till Hrísey för att titta på lunnefågel. I väntan på det kommer kolonierna med plastfåglar att inlemmas i vandringsleder på ön, rapporterar RÚV.

Här kan du läsa mer om Hrísey.