torsdag 9 maj 2019

Malaysisk miljardär kan köpa Icelandair Hotels

Berjaya Corporation är på väg att köpa 80 procent av Icelandair Hotels. Det malaysiska bolaget grundades av miljardären Vincent Tan som bland annat äger fotbollsklubben Cardiff City. Affären väntas bli klar inom de närmaste dagarna. Berjaya Corporation får då kontroll över kedjan med totalt arton hotell på Island.

I maj förra året meddelade Icelandair att hotelldelen i bolaget - Icelandair Hotels - skulle säljas. Den officiella förklaringen var att Icelandair skulle koncentrera sig på kärnverksamheten, alltså själva flygtrafiken. Men det var många som såg försäljningen som ett tecken på att turismen till Island kulminerat.

För ett år sedan stod det klart för Icelandair att 2018 med all sannolikhet skulle bli ett förlustår. Det negativa resultatet skulle försämra det egna kapitalet. Samtidigt innebar bland annat höga bränslepriser och stigande löner avsevärda hinder i kampen för att få turismen att växa. Det stod dessutom klart att satsningen på mer trafik till Nordamerika inte gick som planerat.

Kursändringen när det gäller kom hastigt. Bara månaden innan hade Icelandair Hotels köpt Hótel Alda i Reykjavík. Därmed ökade antalet helårsöppna hotell inom koncernen till tretton. Efter några försäljningar är antalet nere på åtta. Kedjan driver också tio sommarhotell under varumärket Edda Hótel.

Efter ett år ser nu moderbolaget Icelandair Group ut att ha hittat en köpare till Icelandair Hotels. Enligt Morgunblaðið pågår just nu slutförhandlingarna med det malaysiska investeringsbolaget Berjaya Corporation. En affär ska vara klar inom kort.

Berjaya Corporation är ett av Malaysias största bolag. Det grundades av miljardären Vincent Tan. I bolaget ingår bland annat en rad kasinon, hotell, fastigheter, livsmedelsproducenter, distributionsföretag och bilhandlare. Vincent Tan äger också det brittiska fotbollslaget Cardiff City.

En affär där Berjaya Corporation köper 80 procent av aktierna i Icelandair Hotels skulle göra bolaget till en maktfaktor inom turistindustrin. Icelandair Hotels olika hotell har totalt 1 937 rum varav knappt hälften i Reykjavík. De andra hotellen finns i Borgarnes, Egilsstaðir, Akureyri, Reykjahlíð, Flúðir och Vík í Mýrdal.

Någon prislapp för affären är inte känd. Icelandair Group väntas behålla 20 procent av aktierna i Icelandair Hotels.

Om ägarbytet blir verklighet blir det ändå inte den första stora affären för Vincent Tan på Island. Dotterbolaget Berjaya Reykjavik Investment köpte nyligen en fastighet på Geirsgata i Reykjavík.

Ekonomen Tryggvi Þór Herbertsson, som tidigare suttit i alltinget för Självständighetspartiet, hjälper enligt Morgunblaðið Berjaya Corporation med affären.

Här kan du läsa mer om försäljningen av Icelandair Hotels.