torsdag 9 maj 2019

Många islänningar tror på succé för Hatari i Eurovision

Hatari har goda chanser att nå en topplacering i Eurovision Song Contest i nästa vecka. Och det är framför allt unga islänningar i huvudstadsregionen som tror på "Hatið mun sigra". Det isländska bidraget förutspås ha betydligt större möjligheter än Ari Ólafsson förra året. Det visar en undersökning utförd av MMR.

De fyra senaste åren har Island inte gått vidare från semifinalen i Eurovision Song Contest. Att Ari Ólafsson, som 2018 representerade Island med "Our Choice", skulle floppa var inte oväntat. När MMR inför tävlingen ställde frågor om hans chanser var det bara 4 procent som trodde att Ari Ólafsson skulle hamna bland de fem bästa.

I år representeras Island av Hatari. Och trion står för det i särklass mest omdiskuterade bidraget i tävlingen. "Hatrið mun sigra" är inte bara en hyllning till hatet - vilket är nog så udda när det gäller Eurovision Song Contest. De har dessutom beskrivit Israel som en apartheidstat som borde lämna alla ockuperade områden.

Kraven på att förbjuda Hatari har hittills inte haft någon framgång. Inte heller ser det ut som att arrangörerna kommer att försöka sparka ut Hatari ur tävlingen med hänvisning till förbudet för de tävlande att uttala sig politiskt.

Hatari anses alltså ha klart större chanser än Ari Ólafsson. Hela 24 procent tror att Hatari slutar bland de fem främsta i tävlingen. När Ari Ólafsson tävlade förra året var det bara 4 procent som trodde på en topp fem-placering.

Vidare är det 25 procent som gissar att Hatari hamnar på plats sex till tio, 14 procent på plats elva till femton, 13 procent på plats sexton till tjugo, 4 procent på plats 21 till 25, 4 procent på plats 21 till 25, 3 procent på plats 31 till 35 och 13 procent på plats 36 till 41. Förra året var det 34 procent som trodde att Ari Ólafsson skulle sluta på absoluta botten.

Män, islänningar i åldern 18 till 29 år och personer bosatta i huvudstadsregionen tror oftare att tävlingen blir en framgång för Hatari. Kvinnor, pensionärer och boende på landsbygden är mindre optimistiska.

Hatari har flest anhängare bland Piratpartiets väljare. Där är det 58 procent som förutspår en placering på topp tio för Hatari. Nästan lika många anhängare har Hatari bland Renässans och Socialdemokraternas väljare.

Mest negativa är Centerpartiets sympatisörer. Bara 25 procent tror att Hatari hamnar bland de tio främsta - medan hela 35 procent gissar att gruppen slutar allra sist - på plats 36 till 41. Inte någon annan väljargrupp är i närheten av att ha så starka känslor mot Hatari.

Här kan du läsa mer om Hatari.