lördag 11 maj 2019

Misstänkte otrohet - upprörd make körde in i hustruns bil

På parkeringsplatsen vid Árbæjarlaug i Reykjavík såg maken hur en främmande man satte sig i hustruns bil. Efter att en längre tid ha misstänkt att hon var otrogen blev han rasande. Med en hastighet på cirka 40 kilometer i timmen körde han rakt in i hustruns parkerade bil. Nu döms maken till ett villkorligt fängelsestraff på 45 dagar.

Efter att ha varit gifta i 20 år hade mannen börjat misstänka att hustrun hade en affär. De fyra senaste åren hade äktenskapet varit stormigt. De grälade ofta. Därför bestämde sig maken för att följa efter hustrun när hon körde från hemmet i Kópavogur till Árbæjarlaug i Reykjavík.

Några minuter senare fick hon sällskap i bilen. En annan man stannade på badhusets parkeringsplats, klev ur bilen och satte sig på passagerarsidan i kvinnans bil. Där inledde de ett samtal.

Bara några minuter senare blev de avbrutna. Då åkte maken rakt in i kvinnans bil. Hastigheten var ungefär 40 kilometer i timmen. I kollisionen utlöstes krockkuddarna i bägge fordonen. Ingen blev dock allvarligt skadad.

Mannen förnekade i rätten att han kört in i kvinnans bil med flit. Han sade att han var upprörd eftersom han misstänkte att hon var otrogen. När han såg henne tillsammans med en annan man ilsknade han till.

Han hävdade alltså att kraschen var en olycka. Maken uppgav att han bara skulle parkera sin bil bredvid kvinnans bil. Därefter tänkte han gå ut och prata med henne och mannen. Men när han skulle stanna tog inte bromsarna. Därför körde han in i den parkerade bilen.

Inget tyder dock på att det skulle ha varit något fel på bromsarna. Landsréttur anser att det är uppenbart att mannen tappade fattningen och körde in i den parkerade bilen. Han utsatte både hustrun och mannen för fara.

Nu döms mannen till 45 dagars fängelse för misshandel. Hela fängelsestraffet är villkorligt. Om han inte gör sig skyldig till ny brottslighet inom två år slipper han sitta av straffet. Maken ska också stå för rättegångskostnader på närmare 800 000 isländska kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.