fredag 31 maj 2019

Opposition vill få tillfälligt tyst på Centerpartiet

Fyra partier i alltinget kräver nu att debatten om EU:s tredje energipolitiska paket flyttas allra sist på dagordningen. Annars riskerar en rad viktiga förslag att frysa inne före alltingets sommaruppehåll. Samtidigt har talmannen Steingrímur J. Sigfússon uppmanat Centerpartiets ledamöter att inte fortsätta maratondebatten. Än så länge har de inte visat tecken på att tröttna.

Klockan var 10.30 i onsdags när talmannen Steingrímur J. Sigfússon öppnade sessionen i alltinget. När han avslutade den var klockan 10.47 på torsdagen. Då hade debatten alltså pågått i mer än ett dygn - och i vanlig ordning var det nästan uteslutande centerpartister som gått upp i talarstolen.

Centerpartiet fortsätter att försöka blockera att alltinget röstar ja till EU:s tredje energipolitiska program. Tre gånger i onsdags eftermiddag gick Renässans Þorsteinn Víglundsson upp i talarstolen. I övrigt var det alltså centerpartister som debatterade med varandra i över ett dygn.

Debatten om energipolitiken har nu totalt pågått i 132 timmar. Och det är centerpartister som har stått i talarstolen i 110 av dessa timmar.

Den senaste tidens debatt gör nu att det bara är centerpartister i topp på listan över de alltingsledamöter som talar mest. Birg­ir Þór­ar­ins­son har under den här sessionen talat i 2 118 minuter. Därefter följer Þor­steinn Sæ­munds­son med 1 980 minuter, Sig­mund­ur Davíð Gunn­laugs­son med 1 411 minuter, Ólafur Ísleifsson med 1 270 minuter och Bergþór Ólason med 1 151 minuter. Sexa är Renässans Þor­steinn Víg­lunds­son med 1 122 minuter.

Det står redan klart att alltingets sommaruppehåll inte kommer att börja som planerat den 5 juni. Hur länge sessionen kommer att pågå är oklart. Centerpartiet har inte visat några tecken på att de överväger att ge upp förhalningstaktiken. Och Steingrímur J. Sigfússon har inte aviserat att han tänker ingripa för att stoppa debatten.

Hittills har Steingrímur J. Sigfússons uppmaningar till Centerpartiet om att sätta punkt för debatten och släppa fram andra frågor inte fått något gehör. När alltinget samlas i dag klockan 9.30 fortsätter därför diskussionen om EU:s tredje energipolitiska program. Först på talarlistan är Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Nu föreslår fyra oppositionspartier - Socialdemokraterna, Piratpartiet, Renässans och Folkets parti - att energipolitiken flyttas längst ned på dagordningen. De skriver i ett uttalande att regeringen har misslyckats med att stoppa Centerpartiets filibustertaktik och att det därför är nödvändigt att ingripa:
"Många oerhört viktiga frågor väntar på behandling och det är svårt att se när de ska kunna behandlas i alltinget. Regeringsmajoriteten har totalt misslyckats att hugga av denna knut. Stora allmänna intressen står på spel och det är otänkbart att inte alltingsledamöter - vilket parti de än tillhör - får möjlighet att med full kraft utföra sitt arbete i väljarnas intresse."
Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger till Vísir att hon är skeptisk till förslaget. Hon anser inte att det utgör någon lösning på problemet. I stället skjuter det bara problemet framför sig. Dessutom undrar hon om det här är ett sätt för oppositionspartierna att skaffa sig ett förhandlingsläge genom att utnyttja Centerpartiets agerande:
"Jag funderar på om dessa fyra partier - i Centerpartiets skydd och i den situation som det har skapat genom sitt beteende i alltingets salar - tycker att det är möjligt att locka med att slutföra dessa frågor."
Sedan tidigare har Piratpartiets Helgi Hrafn Gunnarsson föreslagit att behandlingen av EU:s tredje energipolitiska paket skjuts upp till hösten. Han har bland annat sagt att det kommer att ta flera månader att korrigera alla de felaktiga påståenden som Centerpartiets ledamöter har fört fram i debatten.

Här kan du läsa mer om den energipolitiska debatten.