måndag 27 maj 2019

Självständighetspartiet firar 90 år - i Fréttablaðið

När Självständighetspartiet firade 90 år i lördags skrev ordföranden Bjarni Benediktsson en lång artikel om partiets historia. Men han gjorde det i Fréttablaðið - och inte i Morgunblaðið, den dagstidning som länge i praktiken fungerade som ett partiorgan. Vissa ser publiceringen som ett tecken på den djupa sprickan mellan Bjarni Benediktsson och Davíð Oddsson.

Morgunblaðið grundades 1913. När tidningen sex år senare köptes av Árvakur - samma bolag som alltjämt äger tidningen - dröjde det inte länge innan Morgunblaðið allierade sig med Självständighetspartiets föregångare.

Länge fungerade Morgunblaðið i praktiken som ett partiorgan. Det fåtal avsteg som gjordes från partilinjen på ledarsidan var alltid uppmärksammade och omdiskuterade. Banden började på allvar att kapas först 1983 då Geir Hallgrímsson - som både var partiledare och styrelseordförande för Árvakur - inte längre ansåg det vara lämpligt att tidningens journalister satt med på interna partimöten inom exempelvis alltingsgruppen.

Banden förstärktes åter hösten 2009 när Davíð Oddsson utsågs till chefredaktör. Han var tidigare partiledare, statsminister och chef för centralbanken Seðlabanki Íslands. Han blev nu den som skulle leda Morgunblaðiðs bevakning av den finanskris där han själv var en av nyckelspelarna.

Davíð Oddsson har på ledarplats fört tidningen i en mer konservativ riktning. Ofta står han närmare Centerpartiet än Självständighetspartiet. Och det är numera betydligt vanligare att han lovordar Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson än Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson.

Kanske blev sprickan mellan de två tydlig i lördags. Då firade Självständighetspartiet 90 år. Bjarni Benediktsson skrev en lång artikel om partiets historia och framtida utmaningar. Men han gjorde det i Fréttablaðið och inte i Morgunblaðið.

Fréttablaðið har i dag betydligt större räckvidd än Morgunblaðið. Att vända sig till Islands största dagstidning kan ha varit naturligt för Bjarni Benediktsson. Ändå var det ett val som fick många att höja på ögonbrynen. Egill Helgason skriver i DV att det kan ha samma bakgrund som vid partibildningen 1929 då Liberala partiet och Konservativa partiet gick ihop:
"Är det möjligt att dessa idéströmningar åter börjar glida isär? Utifrån Bjarnis artikel får man intrycket att han tar ställning för arvet från de liberala."
Eiríkur Bergmann Einarsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Bifröst, säger i DV att valet är intressant och anmärkningsvärt. Men det kan ha en naturlig förklaring i Fréttablaðiðs spridning:
"Det är två saker som konkurrerar. Morgunblaðið är den tidning som självständighetspartister har sett som sitt forum, men Fréttablaðið har större räckvidd. Så det finns sannolikt några argument bakom detta."
I artikeln nämner Bjarni Benediktsson att Davíð Oddsson som statsminister var den som förde in Island i EES-samarbetet - något som han i rollen som Morgunblaðiðs chefredaktör allt oftare ifrågasätter. Där finns också en rad ställningstaganden från Bjarni Benediktsson som kan tolkas som indirekta kommentarer till Davíð Oddssons mer konservativa och nationalistiska linje:
"Ett politiskt parti som är på flykt undan samtiden, förskräcks av förändringar, skyr nytänkande och springer ifrån framtidens utmaningar kommer att vissna. Ett sådant politiskt parti har Självständighetspartiet aldrig varit. Tvärtom."
Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets jubileum.