onsdag 29 maj 2019

Skrattande fiskare stympade haj - riskerar fängelseTvå isländska sjömän skär först stjärten av en haj. Därefter släpper de hajen och skrattar. "Lycka till att simma, din stackare!" ropar en av dem. En av dem filmade stympningen och publicerade den på Facebook. När den fick spridning dröjde det inte länge innan de fick sparken från fiskeföretaget Sæfell. Nu undersöker Matvælastofnun om de brutit mot isländsk lag.

De två sjömännen filmar när en haj - sannolikt en håkäring - har surrats fast med rep vid båtens sida. Hajen ska ha rört sig i samma område som sjömännen fiskade. För att hämnas skär en av dem av stjärtfenan. Därefter släpper de hajen samtidigt som de skrattar.

Bägge arbetade ombord på Bíldsey SH-65, en liten båt som är registrerad i Stykkishólmur och tillhör företaget Sæfell. Under gårdagen fördömde Sæfell i ett pressmeddelande männens agerande och kallade det oförsvarligt och fasansfullt. De två sjömännen fick också sparken.

Þóra Jóhanna Jónasdóttir, veterinär vid Matvælastofnun, säger till RÚV att det rör sig om ett uppenbart lagbrott. Myndigheten kan utfärda böter på upp till 1 miljoner isländska kronor. Men den kan också låta polisen utreda händelsen. Om det väcks åtal för djurplågeri finns både böter och fängelse i straffskalan.