torsdag 9 maj 2019

Terroristen Brenton Tarrant var på Island i tio dagar

Brenton Tarrant besökte Island tio dagar under 2017. Det finns inga tecken på att han ska ha haft några möten med islänningar som på något sätt varit intresserade av att planera terrordåd. Två år senare sköt Brenton Tarrant ihjäl 51 personer i två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland. Ytterligare ett femtiotal skadades.

I massmördaren Brenton Tarrants 74 sidor långa manifest nämner han ett besök på Island. Han skriver att inte heller Island längre är en nation som är befriad från mångkultur. Hans ilska riktas i första hand mot muslimer och islam.

Efter terrorattentatet mot två moskéer i Christchurch tidigare i år började isländsk polis undersöka Brenton Tarrants uppgifter om ett besök till Island. Ásgeir Karlsson vid rikspolisstyrelsens analysavdelning säger till Vísir att Brenton Tarrant stannade på Island i tio dagar. Han reste runt som en vanlig turist:
"Han verkar vid en viss tidpunkt ha rest jorden runt och däribland till Island."
Myndigheter på Nya Zeeland har fått information om Brenton Tarrants vistelse på Island. Det finns i dagsläget inget som tyder på att han under tiden skulle ha träffat några personer som skulle ha varit intresserade av att utföra liknande dåd.