söndag 26 maj 2019

Vår på Gljúfrasteinn när Halldór Laxness bil är på plats

Att Halldór Laxness gamla Jaguar står parkerad utanför Gljúfrasteinn har kommit att bli något av ett vårtecken. Bilen skänktes till staten samtidigt som staten köpte författarens hus i Mosfellsbær. Nu står den inomhus under vintrarna. En veteranbilsklubb ser till så att bilen är i körbart skick. Och nyligen dök den alltså åter upp utanför Gljúfrasteinn.

Gljúfrasteinn i Mosfellsbær är huset där Halldór Laxness bodde majoriteten av sitt liv. Några år efter hans död tog staten över huset. I dag finns det en utställning om hans liv och författarskap i Gljúfrasteinn. Receptionen är inrättad i det som tidigare var ett garage. Efter många års debatt har det nu beslutats om bygget av ett kunskaps- och forskningscentrum i anslutning till Gljúfrasteinn.

Halldór Laxness är Islands enda Nobelpristagare i litteratur. Han fick priset 1955. Den växande status som han åtnjöt internationellt gjorde att han fick det ekonomiskt bättre ställt. På hemmaplan fanns det en del som ifrågasatte hur hans liv kunde gå hand i hand med hans politiska åsikter. Samtidigt som han länge var övertygad socialist unnade han sig en hel del lyx.

En symbol för den tillvaron var den Jaguar av årsmodell 1968 som Halldór Laxness köpte. Han överlät senare bilen till dottern Sigríður som 1981 köpte den till Jóhann Gíslason. Han renoverade bilen - och i samband med att huset bytte ägare togs även den över av staten.

En veteranbilsklubb tar nu hand om bilen om vintrarna. Halldór Laxness gamla Jaguar underhålls så att den är i körbart skick. Den körs till Gljúfrasteinn på vårkanten där den står utanför huset fram till hösten kommer - alltså ungefär som det var när författaren själv bodde i fastigheten.

Det var dock nära att varken bilen eller Halldór Laxness själv skulle överleva. Gljúfrasteinn påminner på Instagram om hur han på vägen västerut en gång mötte en lastbil. Vägen var inte tillräckligt bred för att de två fordonen skulle kunna mötas. Inte heller fanns det tid att bromsa. Halldór Laxness hade inget annat val än att köra i diket.

Chauffören befarade att såväl bilen som författaren skulle vara historia. Men Halldór Laxness dök snart upp ur det tillbucklade fordonet. Och det sägs att han ska ha kommenterat olyckan genom att ställa en ironisk fråga till lastbilschauffören:
"Är det något mer jag kan göra för er?"
Här kan du läsa mer om Gljúfrasteinn.