onsdag 8 maj 2019

Vitvalar kommer till reservat på Island i juni

Ankomsten för de två vitvalarna Little Grey och Little White närmar sig. Den 19 juni ska de vara framme vid reservatet på Heimaey. De har då först flugits från Shanghai till Keflavík, körts med lastbil till Landeyjahöfn, transporterats med färja till Heimaey och åkt lastbil den sista biten från hamnen till Sea Life Trusts nya anläggning.

Den sena öppningen av Landeyjahöfn gjorde att Sea Life Trust inte vågade transportera de två vitvalarna Little Grey och Little White till Island redan i april. De hade då i stället fått färjas över från Þorlákshöfn - och det fanns farhågor om att de två vitvalarnas hälsa skulle äventyras under den tre timmar långa seglingen.

I förra veckan öppnades Landeyjahöfn för trafik. Därifrån tar överfarten till Heimaey bara en halvtimme.

Nu har alltså Sea Life Trust bestämt att Little Grey och Little White ska flygas till Island med ankomst den 19 juni. De kommer att flygas mellan Shanghai och Keflavík ombord en specialutrustad Boeing 747 från Cargolux. Därefter väntar en transport till Landeyjahöfn ombord en ombyggd lastbil. De körs ombord färjan och flyttas den sista sträckan med lastbil till Sea Life Trusts anläggning.

Inledningsvis kommer Little Grey och Little White att hållas i en bassäng. Efter att de har anpassat sig efter resan flyttas de till reservatet vid Klettsvík på Heimaey. Enligt Sea Life Trust finns det plats för ytterligare tio djur i den vik som utgör reservatet.

Här kan du läsa mer om de två vitvalarna.