fredag 14 juni 2019

Anklagades för våldtäkt - vägrade svara politiker i alltingetUnder barrundan på Klaustur i Reykjavík påstod centerpartisten Gunnar Bragi Sveinsson att han utsatts för ett våldtäktsförsök av socialdemokraten Albertína Friðbjörg Elíasdóttir. Han ska senare ha bett om ursäkt. Men när han i går vände sig till henne i en debatt i alltinget vägrade hon att svara honom.

När Gunnar Bragi Sveinsson i en replik i går vände sig till Albertína Friðbjörg Elíasdóttir i en debatt om fiskodling gjorde han det genom att kalla henne "högt ärade alltingsledamot". Det är också normen för tilltal i alltinget. Så lät det inte på barrundan på Klaustur i Reykjavík i november förra året.

Då ertappades Gunnar Bragi Sveinsson med påståenden om att hon skulle ha trakasserat honom och försökt våldta honom. Samtidigt hånade han och andra centerpartister metoo-rörelsen. Efter att inspelningar från utekvällen läcktes till medierna ska han ha bett Albertína Friðbjörg Elíasdóttir om ursäkt.

Under samma barrunda berättade Gunnar Bragi Sveinsson om sina sexfantasier om kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir. Han sade också att han skulle krossa henne. När han efter en tillfällig paus från politiken återvände till alltinget skällde hon ut honom. Däremot är det inte känt om han haft några kontakter med Albertína Friðbjörg Elíasdóttir sedan dess.

Efter ett av hennes anföranden begärde Gunnar Bragi Sveinsson replik. Medan han stod i talarstolen gick Albertína Friðbjörg Elíasdóttir fram till vice talmannen Bryndís Haraldsdóttir - som efter att han avslutat sin replik meddelade att hon valde att inte svara.

Hon motiverade inte själv valet att inte svara Gunnar Bragi Sveinsson. Bland de övriga politikerna i alltinget var det dock åtskilliga som såg det som en tyst protest mot hans påståenden från Klaustur. Björn Leví Gunnarsson, alltingsledamot för Piratpartiet, rosade hennes agerande på Facebook:
"Rockochdjävlarollpoäng till Albertína som inte besvarade Gunnar Bragis replik. Tack för att du är du, Albertína."
Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.