torsdag 6 juni 2019

Asylsökande samlade batterisyra - hördes inte av polis

En asylsökande man ertappades med att samla batterisyra i en dunk i sin bostad på asylboendet i Reykjanesbær. Han hade fått tag på batterisyran genom att ta från olika bilbatterier. Polisen fick veta om fyndet. Men ingen skickades för att undersöka varför mannen sparade på batterisyra. Han fick senare avslag på sin ansökan och utvisades från Island.

Asylboendet på Ásbrú i Reykjanesbær har plats för 90 män. Den senaste tiden har förhållandena fått en hel del kritik. Boende har bland annat klagat på att de känner sig isolerade på Ásbrú och att de hellre vill bo i huvudstadsregionen. Att det förekommit oroligheter har dessutom lett till att det finns väktare på plats.

För ett par veckor sedan upptäckte en väktare att en asylsökande man hade samlat stora mängder batterisyra i en dunk. Han hade enligt Morgunblaðið kommit över batterisyran genom att ta från bilbatterier.

Trots att batterisyra är frätande gjorde inte polisen någon utredning av fyndet. Det är dock inte förbjudet att ha batterisyra. Mannen ska ha sagt till väktaren att han tänkte använda batterisyran för att lösa upp stopp i ett handfat.

Polisen fick veta om fyndet samma kväll. Bjarney S. Annelsdóttir vid polisen på Suðurnes säger i Morgunblaðið att resurserna inte räckte till för att undersöka varför mannen byggde upp ett förråd av batterisyra:
"Vi fick sannerligen information om saken men vi hann inte arbeta med den vid denna tidpunkt. ... Vi kan säkerligen alla spekulera i vad han tänkte. Det är naturligtvis inte normalt att göra det här. Varför skulle en människa spara syra i en flaska?"
Útlendingastofnun ska inte ha ansett att det fanns någon risk för att mannen skulle använda batterisyran för att skada andra människor. Erfarenheten visar att asylsökande oftare skadar sig själva. Enligt Bjarney S. Annelsdóttir ska mannen ha varit orolig eftersom han anade att han snart skulle tvingas lämna Island. Därför ansåg inte polisen att det var angeläget att utreda fyndet.

Mannen fick några dagar senare avslag på sin ansökan om asyl och utvisades från Island den 22 maj.

Här kan du läsa mer om klagomål på asylboendet på Ásbrú.