lördag 8 juni 2019

Bara utlänningar måste betala för utsikten från Perlan

Att besöka utsiktsplattformen på Perlan i Reykjavík kostar nu 890 isländska kronor. Förklaringen är enligt vd:n Gunnar Gunnarsson att prissättningen följer hissen upp i Hallgrímskirkja. Islänningar kan utan kostnad skaffa sig ett kort som gör det gratis att beskåda utsikten. Men utlänningar har inte samma möjlighet. För att kunna få kortet krävs ett isländskt personnummer.

När verksamheten i Perlan togs över av ett privat bolag var det slut med gratisnöjet att titta på utsikten från plattformen på den fjärde våningen. Den som då ville blicka ut över Reykjavík från Öskjuhlíð fick betala 490 isländska kronor. Nu har priset för att komma ut på utsiktsplattformen höjts till 890 isländska kronor.

Prishöjningen väckte starka reaktioner i en grupp på Facebook. Där svarade Perlans vd Gunnar Gunnarsson att islänningar kan undvika avgiften. Genom att skaffa sig Perlans kundkort - vilket är gratis - kan isländska medborgare besöka utsiktsplattformen kostnadsfritt.

Gunnar Gunnarsson skriver att Perlan följer prissättningen i Hallgrímskirkja i Reykjavík. Där kostar det numera 1 000 isländska kronor att ta hissen upp i tornet. Den som bara vill besöka själva kyrkan behöver inte betala.

Enligt Gunnar Gunnarsson är det just isländska medborgare som kan beskåda utsikten från Perlan utan att betala. För att kunna få det kundkort som är nödvändigt för att slippa betala krävs ett isländskt personnummer.

Här kan du läsa mer om Perlan.