tisdag 18 juni 2019

Efter elva år öppnar Sirkus i Seyðisfjörður

Uteställlet Sirkus öppnar nu i Seyðisfjörður - mer än elva år efter att den klassiska nattklubben stängde i Reykjavík. Bakom initiativet står Sigríður Guðlaugsdóttir som både ägde Sirkus och som driver Boston i Reykjavík. I Seyðisfjörður har hon dammat av och renoverat mycket av den gamla inredningen från Sirkus.

I januari 2008 stängde Sirkus i Reykjavík. Då hade det lilla utestället i många år utgjort navet i Reykjavíks ute- och musikliv. Under en tid var det Björk och The Sugarcubes som ägde och drev Sirkus. Artister som Gus Gus och Sigur Rós tillhörde dem som spelade på Sirkus tidigt i sina karriärer.

Nedläggningen var en konsekvens av att huset skulle rivas. Men så blev det inte. Byggnaden står fortfarande kvar i centrala Reykjavík. Kort efter nedläggningen öppnade Sigríður Guðlaugsdóttir - som ägde och drev Sirkus de sista åren - i stället det nya utestället Boston på Laugavegur i Reykjavík.

I december 2009 var hon en av initiativtagarna till öppningen av Sirkus i Tórshavn på Färöarna. Där lever delar av inredningen och andan från Sirkus kvar än i dag.

Sigríður Guðlaugsdóttir själv har flyttat från Reykjavík till Seyðisfjörður. Där hade hon redan förra sommaren planer på en nyöppning av Sirkus. Men arbetet tog längre tid än väntat. Det dröjde till i fredags innan dörrarna öppnades. Hon säger i Fréttablaðið att hon använder mycket av den gamla inredningen som förvarats i förråd ända sedan nedläggningen i Reykjavík:
"Vi har arbetat med det här under vintern. Allt är mer eller mindre återvunnet. ... Jag har alla de gamla möblerna. Jag kunde renovera dem."
Det är ännu oklart om Sirkus i Seyðisfjörður kommer att ha öppet året runt. Sigríður Guðlaugsdóttir säger i Fréttablaðið att det är speciellt att öppna just i Seyðisfjörður. Färjan Norræna seglar nämligen just mellan Seyðisfjörður och Tórshavn:
"Detta är helt fantastiskt. Nu går det att resa från Seyðisfjörður till Färöarna och det är möjligt att gå på Sirkus på båda ställena."
Här kan du läsa mer om Sirkus.