måndag 3 juni 2019

Energidebatt i alltinget kan bli rekordlång i dag

Efter 134 timmars debatt plockade talmannen Steingrímur J. Sigfússon i fredags bort frågan om EU:s tredje energipolitiska paket från dagordningen. Men partiledarna misslyckades i helgen att komma överens om vilka förslag som ska behandlas före alltingets sommaruppehåll. Centerpartiet fortsätter i dag att stå i talarstolen för att blockera en omröstning om energipolitiken.

När talmannen Steingrímur J. Sigfússon öppnade fredagens session i alltinget meddelade han att han tillfälligt plockat bort debatten om EU:s tredje energipolitiska paket från dagordningen. I stället släppte han bland annat fram en debatt om Islands hälsovårdspolitik fram till 2030 - en av många frågor som väntat på sin tur de senaste veckorna.

Steingrímur J. Sigfússons ingripande kom sedan debatten om energipolitiken pågått i 134 timmar och 8 minuter. Det är nästan bara Centerpartiet som deltagit i debatten. Syftet med att ständigt hålla nya anföranden och begära nya repliker är att inte släppa fram andra frågor. Förhoppningen är att genom denna taktik kunna tvinga regeringen att lägga beslutet om energipolitiken på is.

Hittills har varken regeringen eller Centerpartiet backat. Steingrímur J. Sigfússon har tillåtit debatter som börjat på förmiddagarna och därefter pågått till förmiddagen därpå.

Debatten om energipolitiken är nu den näst längsta i alltingets historia. Längre har bara debatten om statligt ansvar för insättningsgarantin knuten till Landsbankis Icesave efter finanskraschen varit. Det rekordet är nu bara en timme bort. Och det mesta pekar på att det kommer att slås.

Efter den rekordlånga debatt som började 10.30 i onsdags och slutade först 10.47 i torsdags poserade de närvarande centerpartisterna för en bild på Facebook. Från partiets sida talades det om den mest beslutsamma gruppen i alltingets historia - och ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson rosade sina partikamrater.

Kommentarerna till inlägget var blandade. Vissa hyllade Centerpartiet för att de ställde sig i vägen för landsförräderi. Andra påminde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson om att han i rollen som statsminister 2015 tog ställning för den undervattenskabel mellan Island och Storbritannien som han nu anger som ett av huvudskälen till att säga nej till det energipolitiska paketet.

Steingrímur J. Sigfússon samlade i helgen partiledarna för att försöka komma överens om vilka frågor som ska behandlas före alltingets sommaruppehåll. Bland de förslag som väntar finns bland annat en sammanslagning av centralbanken Seðlabanki Íslands och finansinspektionen Fjármálaeftirlitið, fiskodling och införandet av en statlig fond enligt förlaga från den norska oljefonden.

Men partiledarna kunde inte komma överens. Regeringen presenterade en lista över förslag i prioriteringsordning. Oppositionen kunde dock inte enas om vilka frågor som skulle behandlas och vilka som skulle läggas på is.

Centerpartiet tänker alltså fortsätta diskutera energipolitiken. Alltinget samlas åter i dag klockan 9.30. Då är EU:s tredje energipolitiska paket den sjuttonde frågan på dagordningen. På talarlistan står fyra centerpartister.

Om inte Steingrímur J. Sigfússon ingriper på nytt kommer Centerpartiet fortsätta stå i talarstolen. Han kan som talman visserligen sätta punkt för debatten och tvinga fram en omröstning. Det är dock en bestämmelse som inte har utnyttjats sedan debatten om Island Nato-medlemskap rasade 1949.

Oavsett utgången kommer Centerpartiet att framställa sig som segrare. Om frågan skjuts upp kommer de att hävda att de förhindrat ett för Island ödesdigert förslag. Och om debatten stoppas och förslaget röstas igenom kommer de att utmåla sig som martyrer som belagts med munkavle av politiker som själva använt samma förhalningstaktik för att blockera politiska förslag.

Det är dessutom första gången sedan valet hösten 2017 som Centerpartiet på allvar märks i den politiska debatten. Eftersom ingen annan partiledare vill samarbeta med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har Centerpartiets inflytande hittills varit minimalt. I den här frågan har partiet på egen hand lyckats profilera sig och därmed förflyttat fokus från skandalen på baren Klaustur där partiets tyngsta namn avslöjades med att håna, kränka och hetsa mot kvinnor och olika minoritetsgrupper.

Här kan du läsa mer om den energipolitiska debatten.