onsdag 26 juni 2019

Förlängd jakt på lunnefågel på Västmannaöarna i år

Åtta dagars jakt på lunnefågel på Västmannaöarna är förslaget från kommunens miljö- och planeringsråd. Det innebär en förlängning med två dagar jämfört med förra sommaren - men långt ifrån det högsta möjliga antalet dagar. Rådet anser att det är viktigt att tillåta viss jakt för att upprätthålla traditionen.

De senaste åren har jakten på lunnefågel på Västmannaöarna varit en stridsfråga. Experter har rekommenderat ett totalt jaktförbud. Skälet är de senaste årens låga återväxt som är på väg att få beståndet av lunnefågel att kollapsa.

Men politikerna anser att det är viktigt att upprätthålla jaktkulturen och de traditioner som är förknippade med den. Jakten innebär till exempel att det utförs underhåll på jaktstugorna på de mindre öar som omger Hemön, den enda av Västmannaöarna som är befolkad.

Traditionen är också argumentet till att kommunens miljö- och planeringsråd föreslår åtta dagars jakt i år mellan 8 och 15 augusti. Rådet anser samtidigt att det är viktigt att begränsa jakten för att främja beståndet. Förra sommaren tilläts sex dagars jakt. Men kommunen har möjlighet att tillåta jakt i upp till 46 dagar.

I beslutet - som ännu inte har behandlats i kommunfullmäktige - uppmanas de lokala jaktföreningarna att ta hänsyn till att bestånden är utsatta och att därför visa måttfullhet.

Här kan du läsa mer om lunnefågeln på Island.