söndag 9 juni 2019

Fullmäktiges möte i Seltjarnarnes över på tre minuter

Tre minuter. Så lång tid tog det kommunfullmäktige i Seltjarnarnes att beta av de fem punkterna på dagordningen i det senaste mötet. Trots expressbehandlingen av frågorna var det bara tangerat rekord. För ett drygt år sedan hann politikerna i fullmäktige med att behandla nio punkter på tre minuter.

Klockan 17.00 den 22 maj började sammanträdet i kommunfullmäktige i Seltjarnarnes. Och klockan 17.03 var det över. Då hade ledamöterna hunnit beta av de fem punkterna på dagordningen: fyra protokoll från nämnder och bolag godkändes och dessutom behandlades en annan fråga i en debatt där två politiker begärde ordet.

Det är alltså inte första gången som det går snabbt i Seltjarnarnes. Den 25 april 2018 hann kommunpolitikerna med nio punkter på tre minuter.

Oppositionen har dock inte alltid varit nöjd med möteshastigheten i Seltjarnarnes. Sedan kommunen bildades 1974 har Självständighetspartiet haft egen majoritet. I valet förra våren fick partiet fyra av sju mandat. Oppositionspolitiker har sett de snabba mötena som ett tecken på att Självständighetspartiet inte förväntar sig någon debatt i frågor som delar partierna.

Det är inte bara själva mötena som har fått kritik. En annan tradition i Seltjarnarnes är att mötesprotokollen skrivs i förväg. Även om protokollen ändras efter vad som sägs på mötena har oppositionen även hävdat att detta är ett tecken på maktfullkomlighet.

Här kan du läsa mer om kommunpolitiken i Seltjarnarnes.