fredag 28 juni 2019

Fyra av tio stödjer Islands regering

Islands regering dalar i popularitet. Det är nu bara fyra av tio som står bakom koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. Dessutom är Gröna vänstern och Framstegspartiet de två stora förlorarna i den senaste opinionsmätningen från MMR. Den största vinnaren är Piratpartiet som nu är näst största parti.

Stödet för Islands regering sjunker kraftigt i MMR:s senaste väljarbarometer. Det är nu 40,2 procent som sympatiserar med koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. Stödet minskar med 5,3 procentenheter sedan föregående mätning.

Siffran är den tredje sämsta för den koalition som tog makten på Island för ett och ett halvt år sedan. Bara vid två tillfällen i november förra året var det färre som stod bakom regeringen.

Självständighetspartiet har varit största parti på Island ända sedan alltingsvalet hösten 2017. Det är också det enda av de tre regeringspartierna som går framåt i MMR:s senaste mätning. Stödet är nu 22,1 procent, en uppgång med 0,6 procentenheter.

De två övriga regeringspartierna förlorar väljarstöd. De är dessutom mätningens stora förlorare. Gröna vänstern minskar med 2,8 procentenheter till 11,3 procent. Och Framstegspartiet förlorar 2 procent och har nu 7,7 procent.

Piratpartiet återtar ställningen som näst största parti jämte Socialdemokraterna. Bägge får 14,4 procent. För Socialdemokraterna innebär det en ökning med 1,9 procentenheter och för Piratpartiet med 0,4 procentenheter.

För de övriga partier som klarar femprocentsspärren till alltinget är förändringarna små. Centerpartiet får 10,6 procent, en tillbakagång med 0,2 procentenheter. Och Renässans har nu stöd av 9,5 procent av väljarna, en uppgång med 1,2 procentenheter.

Både Islands socialistparti och Folkets parti har dock femprocentsspärren inom räckhåll. Avståndet upp till spärren är inte större än att den ryms inom den statistiska felmarginalen.

Islands socialistparti får 4,4 procent, en ökning med 1 procentenhet. Folkets parti ligger stilla på 4,2 procent.

Inga andra partier är i närheten av spärren. Folkfronten får 0,6 procent, en nedgång med 0,1 procentenheter. Ljus framtid backar med 0,4 procentenheter till 0,1 procent. Även Gryning får 0,1 procent, en uppgång med 0,1 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.