måndag 17 juni 2019

Grisar ska äta upp problemet med hundkäx i Bolungarvík


Hästar och maskiner har redan prövats. Nu testar Bolungarvík grisar i kampen mot hundkäx. Förhoppningen är att två suggor som lånats in från Borgarfjörður ska få bukt med växtens utbredning under sommaren. Grisarna kommer att flyttas från område till område i takt med att de betar bort hundkäx.

De senaste åren har hundkäx börjat växa i stor skala i delar av Västfjordarna. I Bolungarvík tränger den tillsammans med alaskalupin - som planterades i början av 1990-talet - bort annan växtlighet. Därför betraktas den allt oftare som ett bekymmer. Tidigare har kommunen bland annat prövat hästar och olika typer av maskiner för att rensa områden från hundkäx.

I sommar testar Bolungarvík i samarbete med Náttúrustofa Vestfjarða något nytt. Två grisar - två unga suggor - har lånats in från en gård i Borgarfjörður. De kommer att flyttas runt mellan områden i kommunen där det finns mycket hundkäx. I takt med att de betar av område för område flyttas de vidare till nästa.

Förhoppningen är inte bara att grisarna ska äta hundkäx. Kommunen hoppas dessutom att de äter upp växten med rötterna och efterlämnar odlingsbar jord.