måndag 24 juni 2019

I dag öppnar butiken i Norðurfjörður igen

Efter nio månader utan någon butik i kommunen öppnar Verzlunarfjelag Árneshrepps i Norðurfjörður i dag. Kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson är den som kommer att inviga butiken klockan 13. Under sommaren kommer den att ha öppet varje dag. Men i vinter krymper öppettiderna betydligt.

I höstas stängdes butiken i Norðurfjörður. Då hade veterinären Ólafur Valsson flyttat till Árneshreppur för att ta över den handel som kooperativet Kaupfélag Steingrímsfjarðar redan lagt ned. Skälet var att verksamheten inte längre gick runt. Ólafur Valsson hade inte bättre lycka. Han gav upp efter ett knappt år i Norðurfjörður.

Sedan dess har kommuninvånarna inte haft någon butik. Under vintern transporterades nödvändiga färskvaror från Reykjavík till Gjögur med flyg. De höga fraktkostnaderna gjorde dock att de flesta boende i stället levde på sådant som kunde förvaras länge i kyl, frys och skafferi.

Till de närmaste butikerna - i Drangsnes och Hólmavík - är avståndet tio mil. Under vintern är vägen oframkomlig. Gunnsteinn Gíslason, som själv länge var den som basade över det gamla kooperativet i Norðurfjörður, säger till RÚV att de knappa tjugo invånare som var kvar i Árneshreppur över vintern fick anpassa sig:
"Vi levde ett gott liv vi som var här hemma. Vi reste bara bakåt i tiden och handlade på hösten och så på våren igen."
Att det finns en butik i kommunen anses som nödvändigt för att inte de sista invånarna ska överge Árneshreppur. Tidigare i år beviljade Byggðastofnun ett bidrag på 7,2 miljoner isländska kronor till driften under de närmaste tre åren.

Efter den senaste nedläggningen gick boende och personer med koppling till kommunen ihop och grundade ett aktiebolag, Verzlunarfjelag Árneshrepps, som ska driva butiken i Norðurfjörður. Totalt 138 aktieägare gick in med omkring 6 miljoner isländska kronor.

De senaste veckorna har förberedelserna inför nyöppningen pågått. De första varorna anlände enligt Litlihjalli den 7 juni. Två dagar senare öppnades butiken för första gången.

I dag är det dags för officiell invigning av Verzlunarfjelag Árneshrepps. På Facebook meddelas att kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson kommer att inviga butiken klockan 13.

Árný Björk Björnsdóttir, som är uppväxt på gården Melar i Árneshreppur, har anställts som butikschef i sommar. Under högsäsongen kommer butiken att ha öppet dagligen. Hon säger i Morgunblaðið att någon annan kommer att ta över till hösten. Då anpassas öppettiderna till de kommuninvånare som stannar över vintern:
"Under midvintern blir öppettiderna kortare men det är absolut målet att det ska drivas en butik här året runt."
Här kan du läsa mer om turerna kring butiken i Norðurfjörður.