torsdag 27 juni 2019

Konstverk vid polcirkeln skapar irritation på Grímsey

Konstverket Hringur og kúla skulle bli en symbol för polcirkeln som genomskär Grímsey. Men den åtta ton tunga stenkulan ställer i stället till med bekymmer för öborna. Turister som bara gör ett kort besök på Grímsey hinner inte ut till konstverket. Och de som prioriterar konstverket hoppar ofta över det som finns att se och göra i öns bebyggelsekärna.

För sex år sedan utlyste kommunen och Hönnunarmiðstöð Íslands en tävling om ett konstverk på Grímsey. Uppgiften var att skapa ett verk som illustrerade hur polcirkeln genomskär ön. Konstnären Kristinn E. Hrafnsson svarade för det vinnande bidraget Hringur og kúla.

Hringur og kúla är en åtta ton tung stenkula som mäter tre meter i diameter. Att den skulle bli så tung var en överraskning både för konstnären och för beställarna. Tyngden ställde till med en hel del problem under transporten från fastlandet.

Verket kunde först inte flyttas till den planerade uppställningsplatsen eftersom den hade förstört växtligheten på vägen. Något annat som ingen hade tänkt på var att öns norra ände sluttar mot havet. Därför fanns det en risk att Hringur og kúla helt enkelt skulle rulla ned i Atlanten.

I slutändan hamnade ändå verket vid polcirkeln. Då var året 2017 - vilket i sin tur var 300 år sedan polcirkeln började genomskära Grímsey. Den kommer att dröja sig kvar över ön fram till 2047.

Grímsey håller fast vid den ursprungliga tanken om att flytta kulan en gång om året i takt med att polcirkeln flyttar sig. Årets flytt genomfördes under midsommarveckan. Efter 2047 kommer den att ligga still tills polcirkeln åter genomskär ön.

Men bekymren med Hringur og kúla är inte över. Nyligen bjöd kvartersrådet in öborna till ett möte. Där var det många som ville diskutera konstverket. Åtskilliga öbor var missnöjda med placeringen.

Tidigare var en av de främsta turistattraktionerna på Grímsey en symbolisk polcirkel som bestod av en plattform med avståndsskyltar till olika städer i världen. Att plattformen låg precis vid flygplatsens terminalbyggnad gjorde att många besökare passerade den när de reste till eller från ön.

Bebyggelsen på Grímsey slutar vid flygplatsen. Från bebyggelsekärnan är det 3,7 kilometer ut till Hringur og kúla. Det är en vandring som brukar ta turister mellan två och tre timmar. På vägen finns mindre stenar som visar var polcirkeln fanns 1717, 1817 och 1917.

Under sommaren stannar den färja som går mellan Dalvík och Grímsey i fyra timmar. En utresa med färja och hemresa till Akureyri med flyg - vilket är en vanlig kombination - ger under högsäsongen högst tre timmar på ön. Turister som själva tar sig runt på ön hinner alltså knappt ut till Hringur og kúla. Och konstverket ingår inte i några turer eftersom det inte finns någon bilväg hela vägen ut.

Under mötet med kvartersrådet konstaterades att många turister var missnöjda med att inte få chansen att uppleva konstverket. Andra prioriterade Hringur og kúla - men fick då knappt någon tid alls i öns bebyggelsekärna.

Ett förslag under mötet var att flytta verket närmare bebyggelsen och att helt enkelt slopa den direkta kopplingen till polcirkelns position. Guðrún Inga Hannesdóttir, som ingår i kvartersrådet, säger i Morgunblaðið att Hringur og kúla har haft få positiva konsekvenser för öborna. Somliga önskar till och med att verket aldrig skulle ha kommit till ön:
"Det som kulan huvudsakligen har gjort är att den lockar alla turister bort från samhället. Det är tre timmars promenad fram och tillbaka från bryggan vilket är mycket olyckligt när människor kommer med flyg och bara har en och en halv timme. ... Tidigare fanns polcirkelmonumentet precis vid flygplatsen och alla var överlyckliga med att gå över där."
Än så länge har det dock inte tagits några beslut om att flytta Hringur og kúla närmare bebyggelsen på Grímsey.

Här kan du läsa mer om turerna kring konstverket.