söndag 16 juni 2019

Ny rekordhållare besteg Esja tolv gånger på ett dygn

Efter att ha avverkat över åtta mil på drygt 23 timmar blev Svanberg Halldórsson i går morse ny rekordhållare. Han hade då bestigit fjället Esja utanför Reykjavík tolv gånger inom loppet av ett dygn. Under vandringarna upp och ned från toppen förbrukade Svanberg Halldórsson mer än 17 000 kalorier.

Att bestiga Esja är ett mycket populärt nöje. Under sommarhelger när det är vackert väder står långa rader av bilar parkerade vid fjällets fot. Då är det många som vandrar upp till toppen på 914 meters höjd för att njuta av utsikten över sydvästra Island.

Svanberg Halldórsson hann knappast njuta så mycket av sina vandringar. Klockan 4.27 i går morse kom han ned från den tolfte bestigningen på bara ett dygn. Det finns inga uppgifter om att någon annan ska ha bestigit Esja så många gånger i följd på så kort tid.

De tolv bestigningarna tog 23 timmar, 29 minuter och 54 sekunder. Han berättar på Facebook att han avverkade en sammanlagd sträcka på 83,2 kilometer och brände 17 583 kalorier.

Svanberg Halldórsson vandrade för att samla in pengar till Ljósið, en förening som erbjuder rehabilitering och stöd åt cancersjuka och deras anhöriga. Under den dygnslånga vandringen fick han in omkring 300 000 isländska kronor.

Det är långt ifrån första gången som Svanberg Halldórsson vandrar uppför Esja. För tio år sedan gick han ett maratonlopp upp och ned för fjället. Nu blev det alltså dubbla sträckan.

Även om Svanberg Halldórsson är ny rekordhållare över antalet bestigningar på ett dygn så finns det andra vandrare som har svarat för liknande prestationer. För fyra år sedan besteg Friðleifur Friðleifsson fjället elva gånger på 11 timmar, 33 minuter och 2 sekunder. Då avverkade han en sammanlagd sträcka på 77 kilometer - men han använde inte samma led som Svanberg Halldórsson.