tisdag 11 juni 2019

Tre islänningar döda i flygolycka - fattade eld vid krasch

Tre islänningar omkom i söndags kväll i en flygolycka i Fljótshlíð på södra Island. Ytterligare två personer skadades allvarligt i kraschen. Piloten flög på låg höjd vid flygfältet i Múlakot när planet kraschade. Ena vingen började brinna när planet slog i marken. Exakt hur olyckan gick till är ännu inte utrett.

Strax efter 20.30 i söndags larmades räddningstjänsten till Fljótshlíð på södra Island. I närheten av flygfältet i Múlakot hade ett tvåmotorigt privatplan av typen Piper PA-23 störtat. Planets vänstra vinge började brinna i kraschen. Det uppger polisen på Facebook.

Räddningstjänst från Hella och Hvolsvöllur var först på platsen. Snart anlände även två av kustbevakningens helikoptrar till olycksplatsen. Brandmän från Vík í Mýrdal hjälpte också till med släckningsarbetet.

Fem personer - samtliga isländska medborgare - fanns i planet. Tre av dem var döda redan när räddningstjänsten kom till olycksplatsen. De dödförklarades på platsen. Tillståndet för de två övriga skadade är allvarligt men stabilt. Bägge vårdas på sjukhus i Reykjavík. Helikoptrarna landade i Reykjavík vid 22-tiden i söndags.

Exakt hur olyckan gick till är inte klart. Men piloten ska strax före kraschen ha flugit över flygfältet i Múlakot på mycket låg höjd flera gånger. Det finns uppgifter om att han ska övat just på sådana överflygningar. Vädret var vid tidpunkten för olyckan mycket bra med god sikt och svaga vindar.

Det är inte känt om olyckan berodde på ett misstag i samband med ett sådant försök eller om han av något skäl tvingades nödlanda strax utanför flygfältet. Av bilder att döma kan planet ha tappat höjd dramatiskt på slutet. Den vinkeln skulle kunna tyda på att det rörde sig om en nödlandning.

Den vänstra vingen fattade alltså eld när planet slog i marken. Branden ska inte ha nått själva skrovet.

När räddningstjänsten kom till olycksplatsen släckte de först branden. Därefter sprutade de skum runt planet. Sedan klippte och sågade de upp vraket för att dra ut de fem ombord.

Personal från räddningstjänsten stannade kvar på olycksplatsen till långt efter midnatt för att se till så att det inte skulle uppstå nya bränder.

Polis och utredare från Rannsóknarnefnd samgönguslysa arbetade vid vraket under hela natten och morgonen. I morse var så arbetet på plats avslutat. Vraket har nu packats ihop och ska transporteras till en hangar i Keflavík för fortsatta undersökningar.

Olyckan ska utredas av Rannsóknarnefnd samgönguslysa. Nämnden ska förutom tekniska undersökningar även tala med vittnen till olyckan. Åtminstone en person ska ha sett själva kraschen.