tisdag 4 juni 2019

Turister uppmanas dricka kranvatten på IslandVälj kranvatten i stället för flaskvatten. Det budskapet möter turister i en kampanj som syftar till att minska förbrukningen av plastflaskor och öka kunskaperna om det isländska dricksvattnets höga kvalitet. Bakom initiativet står bland annat Íslandsstofa och Umhverfisstofnun.

På resande fot köper människor i betydligt större utsträckning buteljerat vatten. Det här är något som bland annat isländska myndigheter vill ändra på. I dagarna sjösattes en kampanj för kranavatn, som går ut på att turister ska välja kranvatten i stället för flaskvatten.

Kristín Linda Árnadóttir, generaldirektör för Umhverfisstofnun, säger i ett pressmeddelande att hon är mycket positiv till initiativet:
"Man kan säga att man slår två flugor i en smäll här - att ta sig an att stävja engångsförpackningar som ofta hamnar ute i naturen och samtidigt påminna om att kranvatten är bäst."
I kampanjen betonas det isländska kranvattnets renhet. Dessutom påpekas det att kranvattnet är gratis.

Bakom kampanjen står bland annat Íslandsstofa, Umhverfisstofnun, Samtök ferðaþjónustunnar, turismminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir och miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson.