tisdag 4 juni 2019

Visselblåsare bjuder in till radering av skandalinspelning

I kväll tänker Bára Halldórsdóttir radera inspelningarna från Centerpartiets och Folkets partis barrunda på Klaustur i Reykjavík. Hon gör det genom att bjuda in alla intresserade till Gaukurinn. Hennes advokater kommer att föra protokoll över vad som sker. Och piratpartisten Halldór Auðar Svansson kommer att hålla tal.

Den 21 november förra året satte sig Bára Halldórsdóttir på baren Klaustur i Reykjavík för att dricka en kopp kaffe i väntan på ett möte. Men hon blev kvar hela kvällen. I ett hörn satt sex alltingspolitiker - fyra från Centerpartiet och två från Folkets parti - och drack alkohol och talade högljutt.

När hon hörde alltingsledamöterna tala bestämde hon sig för att spela in det som sades med sin mobiltelefon. När hon lämnade Klaustur vid midnatt hade hon fyra timmar inspelningar. När hon åtta dagar senare läckte inspelningarna till några isländska medier gav det upphov till en av de största politiska skandalerna i Islands historia.

Centerpartisterna försökte locka över två ledamöter från Folkets parti. Flera av dem beskrev Folkets partis ledare Inga Sæland som en fitta. Därefter skröt centerpartisten Gunnar Bragi Sveinsson om hur han genom politisk kohandel säkrat en ambassadörspost åt sig själv. Att uppgifterna var korrekta bekräftades av partikamraten Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson stämde även in i Gunnar Bragi Sveinssons och Bergþór Ólasons sexfantasier om kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir. De talade också om hur de skulle sänka henne.

Kvällen fortsatte med att de recenserade kvinnliga politikers utseende. En kvinnlig opinionsbildare som använder rullstol liknades vid en säl. Hånet och kränkningarna fortsatte mot andra kvinnor och minoritetsgrupper.

Persónuvernd kom nyligen fram till att Bára Halldórsdóttir bröt mot personuppgiftslagen eftersom hon genom inspelningarna kränkte de sex alltingspolitikernas integritet. Inspelningarna pågick så länge att det rörde sig om övervakning. Däremot skedde de på en plats som allmänheten hade tillgång till och var av stort allmänt intresse. Hon slapp därför betala böter.

Bára Halldórsdóttir fick till och med den 5 juni på sig att radera inspelningarna. Hon måste också inför Persónuvernd bekräfta att hon raderat dem.

Beslutet innebär enbart att Bára Halldórsdóttir måste radera inspelningarna. De medier som hon läckte inspelningarna till omfattas inte av myndighetens beslut.

I kväll bjuder hon in till Báramótabrennan på Gaukurinn i Reykjavík. Där ska Bára Halldórsdóttir radera inspelningarna. Namnet på tillställningen är en ordlek - áramótabrenna är nämligen en traditionell nyårsbrasa.

Tillställningen arrangeras av komikern Margrét Erla Maack. Advokaterna Auður Tinna Arinbjarnardóttir och Ragnar Aðalsteinsson - som har jobbat gratis för Bára Halldórsdóttir i den juridiska fejden med Centerpartiet - är på plats för att föra protokoll över själva raderingen. Och Halldór Auðar Svansson, tidigare kommunpolitiker för Piratpartiet i Reykjavík, håller ett inledande tal.

Menyn på Gaukurinn går i Klausturskandalens tecken. Kvällens drink är Blackout 36 - den minnesförlust som Gunnar Bragi Sveinsson i en intervju sade sig ha drabbats av trots att han tidigare kommit ihåg en mängd detaljer om barrundan på Klaustur. Dessutom får alla som vill ha med sig egen inspelningsutrustning.

Själva festen börjar klockan 21. Den väntas pågå i ett par timmar.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.