fredag 5 juli 2019

Äldre män mot yngre kvinnor i Självständighetspartiet

Tvisten om EU:s tredje energipolitiska program delar Självständighetspartiet. Men bland partiets ledamöter i alltinget finns ett starkt stöd för att rösta ja till paketet. Bland en del äldre manliga sympatisörer finns inte bara ett starkt motstånd. De siktar dessutom in sig på två yngre kvinnor i partiets ledning.

Efter sommaren röstar alltinget om EU:s tredje energipolitiska program. Allt pekar på att en klar majoritet kommer att rösta för införandet. Bland annat står de tre regeringspartierna - Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - bakom förslaget.

Självständighetspartiet beslutade på senaste landsmötet att säga nej till införandet. Det är dock inget som partiledningen - med ordföranden Bjarni Benediktsson i spetsen - kommer att lyssna till. Att partiledaren inte följer riktlinjer som klubbats på landsmöten tillhör inte heller ovanligheterna.

En av de hårdaste kritikerna är Morgunblaðiðs chefredaktör Davið Oddsson, som tidigare varit ordförande för just Självständighetspartiet. Hans relation med Bjarni Benediktsson befinner sig sedan flera år tillbaka långt under fryspunkten.

Nyligen sågade Davíð Oddsson Bjarni Benediktssons sätt att leda Självständighetspartiet. Han skrev i Morgunblaðið att en god och stark partiledare ser till att lyfta fram andra lovande politiker så att de kunde skaffa sig erfarenhet för att så småningom kunna ta över ordförandeskapet.

Men det var enligt Davíð Oddsson som Bjarni Benediktsson brutit. I partiledningen fanns i stället personer som gjorde sig bra på bild men som saknade politisk tyngd. Han hävdade att Självständighetspartiet nu agerade som andra partier. Och pekade indirekt ut vice ordföranden Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir och partisekreteraren Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir:
"Andra partier hade å andra sidan olika metoder för sådant. Ibland hade de främsta makthavarna i dessa partier ingen ledarroll, till exempel en ung och god partibroder eller partisyster som satt där på symboliskt vis och dessutom såg bra ut på bild fast det var en offentlig hemlighet att andra företrädde partiet och den makt som följde på detta. ... Nu betraktas det som fint att oerfarna människor, som har fått politisk tyngd med en matsäck långt större än vad som tidigare var brukligt, talar nedlåtande till sina partikamrater och går omvägar för att förvisa dem som är äldre ut ur debatten med högmod som gör alla illa."
Davíð Oddsson är inte den enda som kritiserar såväl Bjarni Benediktsson som Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir. Hjörleifur Hallgrímsson, tidigare chefredaktör för Vikudagur, skriver i Morgunblaðið att det tredje energipolitiska paketet hotar Islands suveränitet:
"Det är alltid så att tomma tunnor skramlar mest och det har aldrig varit något undantag. Nu är det debatten om det tredje energipaketet och där kämpade nyligen utrikesministern Guðlaugur Þór och den vackra turismministern med de många namnen att på möten svamla om att energipaketet inte hade någon betydelse."
Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir reagerade på Twitter genom att undra varför Guðlaugur Þór Þórðarson nämndes med namn medan hon i stället fick vara en vacker turismminister - trots att det är rollen som näringsminister som hon är inblandad i frågan:
"Häftigt avantgardistiskt trick att inte låtsas om eller att inte orka lägga namnet på en kvinna på minnet. Belastningen på dem. Þórdís Kolbrún är tretton bokstäver. Guðlaugur Þór är tolv. Jag lägger inte mer på era barn."
Här kan du läsa mer om Självständighetspartiet och osämjan om energipolitiken.