måndag 29 juli 2019

Årets varmaste dag på Island med över 25 grader

Ett nytt värmerekord för året sattes på Island i går. I Ásbyrgi steg temperaturen till 25,9 grader. Varmast var det på östra och norra Island - och där var det på många håll långt över 20 grader. Lika hett var det inte på väster och söder. I Reykjavík uppmätte Veðurstofa Íslands som mest 15,9 grader i går.

Årets hittills varmaste dag inträffade den 12 juni då 25,3 grader uppmättes vid Skarðsfjöruviti. Det rekordet utraderades alltså i går. Då var det 25,9 grader i Ásbyrgi.

De högsta temperaturerna registrerades i går på norra och östra Island. I Végeirsstaðir i Fnjóskadalur var det 25,2 grader, i Mánarbakki 25 grader, i Torfur 24,8 grader, i Bakkagerði i Borgarfjörður eystri 24,7 grader och i Egilsstaðir 24,3 grader.

Även på hög höjd var det mycket varmt i nordost. Möðrudalur är på 469 meters höjd den högst belägna gården på Island. Platsen brukar vara något av ett köldhål. Men i går var det 21,2 grader. Varmast på hög höjd var det vid Krafla med 21,8 grader.

Också i Reykjavík var det ganska varmt - men långt ifrån några rekordnoteringar. Som mest uppmättes 15,9 grader i den isländska huvudstaden.

Gårdagens temperaturer är en del av den värmebölja som de senaste dagarna bland annat drabbat Sverige. Även i dag väntas temperaturer på över 20 grader i delar av landet. I sydväst kan det också bli åska.

Här kan du läsa mer om vädret på Island.