torsdag 25 juli 2019

Ásgeir Jónsson blir Islands nya centralbankschef

Ásgeir Jónsson blir ny chef för Seðlabanki Íslands. Hans kunskaper om penningpolitik var bland de egenskaper som fällde avgörandet för statsminister Katrín Jakobsdóttir. Hans första stora uppgift blir att förena centralbanken med finansinspektionen Fjármálaeftirlitið. Ásgeir Jónsson blev känd för allmänheten under åren före kraschen som chefsekonom för Kaupþing.

Den 26 juni i år fattade avgående centralbankschefen Már Guðmundsson sitt sista beslut om styrräntan. Den sänktes då med 25 punkter till 3,75 procent. Det är första gången sedan hösten 2011 som räntenivån på Island är så låg.

Már Guðmundsson har varit chef för Seðlabanki Íslands i tio år. Nästa beslut om styrräntan kommer den 28 augusti. Då blir det alltså Ásgeir Jónsson som blir ansvarig bör beslutet. Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Valet av Ásgeir Jónsson presenterades i går. Han tar över jobbet som centralbankschef den 20 augusti. Utnämningen är på fem år.

Det var totalt sexton personer som sökte jobbet. Tre av dessa - däribland Benedikt Jóhannesson som grundade Renässans - drog tillbaka sina ansökningar. Fyra kandidater ansågs vara de mest kompetenta: Ásgeir Jónsson, Arnór Sighvatsson som i dag arbetar vid Seðlabanki Íslands, Gylfi Magnússon som är docent i ekonomi vid Háskóli Íslands och Jón Daníelsson som är professor i ekonomi vid London School of Economics.

Det som avgjorde valet för statsminister Katrín Jakobsdóttir var Ásgeir Jónssons kunskaper om penningpolitik. Han beskrivs i en motivering som skarpsinnig, produktiv, tolerant och stilsäker. En annan avgörande faktor var också hans erfarenheter av ledarskap.

Ásgeir Jónsson disputerade 2001 vid Indiana University, USA, med en avhandling om finansiella rörelser i små ekonomier. Han började 2000 arbeta som ekonom vid Hagfræðistofnun och började samtidigt undervisa i ekonomi vid Háskóli Íslands.

Känd för allmänheten blev Ásgeir Jónsson 2004 när han blev chefsekonom för Kaupþing. Efter finanskraschen fortsatte han fram till 2011 som chefsekonom för Arion banki, den bank som skapades av Kaupþings konkursbo. Han har även arbetat för finansbolagen Virðing och Gamma.

Ásgeir Jónsson var inte okontroversiell. Under månaderna före finanskrisen hösten 2008 anklagade han medierna och marknaderna för att agera hysteriskt när det talades om att de isländska storbankerna behövde räddas. Han ansåg också att bankernas expansion i utlandet hade gjort dem mer stabila. Efter kraschen skrev han boken Why Iceland? där han gav sin syn på det som hänt.

I den parlamentariska kriskommissionens utredning av finanskraschen nämndes att Ásgeir Jónsson fortsatte undervisa vid Háskóli Íslands samtidigt som han arbetade för Kaupþing. Hans tjänst vid universitetet bekostades av banken.

Efter kraschen fortsatte Ásgeir Jónsson att kommentera den ekonomiska utvecklingen på Island. Han har profilerat sig som en marknadsliberal. När Island införde kapitalkontroller efter krisen beskrev han det som ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Åtskilliga noterade att hans pappa Jón Bjarnason - som tillhörde Gröna vänsterns vänsterfalang - då satt i regeringen.

Sedan 2015 har Ásgeir Jónsson varit föreståndare för den ekonomiska institutionen vid Háskóli Íslands. På universitetet har han varit kollega med bland annat Gylfi Magnússon, en annan av de mest lämpade kandidaterna. Han skriver på Facebook att Ásgeir Jónsson är ett bra val och önskar honom lycka till på nya jobbet.

Hans första stora uppgift som centralbankschef blir att förena Seðlabanki Íslands och Fjármálaeftirlitið. Alltinget beslutade före sommaruppehållet att centralbanken och finansinspektionen ska slås ihop till en myndighet. Själva samgåendet sker formellt vid årsskiftet.

Samtidigt utökas antalet biträdande centralbankschefer från två till tre. Rannveig Sigurðardóttir - som i dag har samma jobb - fortsätter medan Unnur Gunnarsdóttir - som i dag är chef för Fjármálaeftirlitið - får en post som biträdande chef. Den tredje tjänsten som biträdande chef har ännu inte tillsatts.