måndag 22 juli 2019

Bottenrekord i opinionen för Självständighetspartiet

Bara 19 procent av islänningarna hade röstat på Självständighetspartiet om det hade varit val till alltinget i dag. Det är den lägsta siffran någonsin för partiet hos opinionsinstitutet MMR. Samtidigt ökar stödet för Centerpartiet till rekordhöga 14,4 procent. I debatten om EU:s tredje energipolitiska program är de två partierna i djup konflikt.

De sista veckorna före alltingets sommaruppehåll präglades av debatten om EU:s tredje energipolitiska paket. Regeringen står bakom införandet av programmet tillsammans med samtliga oppositionspartier. Undantagen är Folkets parti och Centerpartiet.

För att stoppa den votering som tveklöst hade resulterat i en majoritet för förslaget använde Centerpartiet förhalningstaktik. Partiets nio ledamöter turades om om att gå upp i talarstolen för att hålla anföranden och begära repliker på varandra. Debatten pågick i rekordlånga 138 timmar innan den blåstes av utan någon votering i frågan.

Nu ska omröstningen i stället hållas den 2 september. Inför avgörandet pågår en intern debatt inom Självständighetspartiet där många gräsrötter ogillar partiledningens beslut att stå bakom införandet. Det är inte osannolikt att missnöjet är en bidragande orsak till de stora svängningarna i den senaste väljarbarometern från MMR.

Självständighetspartiet minskar med 3,1 procentenheter till 19 procent. Det är den lägsta siffran i partiets historia sedan MMR:s mätningar började för elva år sedan.

Centerpartiet är den stora vinnaren. Stödet ökar till 14,4 procent, en uppgång med 3,8 procentenheter. Noteringen är den högsta sedan partiet bildades för knappt två år sedan. Även om förändringarna är stora ligger de dock inom den statistiska felmarginalen.

Piratpartiet behåller positionen som största oppositionsparti och nummer två i landet. Partiet får nu 14,9 procent, en ökning med 0,5 procentenheter.

Socialdemokraterna förlorar ställningen som näst största parti. Stödet krymper med 0,9 procentenheter till 13,5 procent.

Gröna vänstern fortsätter att ligga klart under valresultatet. Nu sjunker stödet med 1 procentenhet till 10,3 procent. Siffran är partiets lägsta på ett knappt år.

Ytterligare två partier klarar femprocentsspärren till alltinget. Renässans ökar med 0,2 procentenheter till 9,7 procent medan Framstegspartiet ökar med 0,7 procentenheter till 8,4 procent.

Två partier ligger nära spärren. Närmast är Folkets parti med 4,8 procent, en uppgång med 0,6 procentenheter. Islands socialistparti minskar med 0,1 procentenhet till 4,3 procent.

Inga andra partier är i närheten av att få några representanter i alltinget. Både Ljus framtid och Gryning får 0,2 procent. För bägge partierna innebär det en ökning med 0,1 procentenhet. Ingen säger sig sympatisera med Folkfronten - vilket betyder en tillbakagång med 0,6 procentenheter.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är nu 40,9 procent. Sedan förra mätningen har stödet för regeringen stigit med 0,7 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.