tisdag 30 juli 2019

Centerpartiet tar väljare från Självständighetspartiet

Centerpartiet växer på Självständighetspartiets bekostnad. Samtidigt återtar Socialdemokraterna positionen som Islands näst största parti från Piratpartiet. Och Folkets parti får allt längre upp till alltingets femprocentsspärr. Det visar en opinionsmätning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

I den senaste väljarbarometern från MMR ökar Centerpartiet på Självständighetspartiets bekostnad. Väljarflykten från Självständighetspartiet har tolkats som ett tecken på ett utbrett missnöje med att ledningen - till skillnad från Centerpartiet - vill införa EU:s tredje energipolitiska paket.

Samma trend återfinns nu i den nya mätningen från Zenter. Av dem som röstade på Självständighetspartiet i alltingsvalet hösten 2017 är det 69,5 procent som hade gjort samma val i dag. Men hela 21,1 procent hade i stället röstat på Centerpartiet.

Självständighetspartiet är dock alltjämt Islands största parti. Väljarstödet sjunker dock med 2,1 procentenheter till 20,5 procent jämfört med den mätning som Zenter gjorde för en månad sedan.

Centerpartiet är mätningens stora vinnare och ökar med 3,6 procentenheter till 13,4 procent. Centerpartiet lockar alltjämt få unga väljare och har mer än dubbelt så många manliga som kvinnliga sympatisörer.

Socialdemokraterna återtar positionen som näst största parti efter Självständighetspartiet. Stödet växer med 0,3 procentenheter till 14,4 procent. Samtidigt backar Piratpartiet - som var näst störst i förra mätningen - med 2,9 procentenheter till 12,3 procent.

Bland de övriga tre partierna som klarar femprocentsspärren är förändringarna små. Gröna vänstern minskar med 0,2 procentenheter till 12,9 procent, Renässans ökar med 0,7 procentenheter till 10,6 procent och Framstegspartiet växer med 1,1 procent till 8,2 procent.

Avståndet för Folkets parti upp till spärren ökar. Nu får partiet 3,2 procent, en tillbakagång med 1,1 procentenheter.

Piratpartiet, Gröna vänstern och Renässans är starkast bland unga väljare. Självständighetspartiet har däremot svårt att locka väljare i åldern 18 till 24 år. Gröna vänstern har betydligt fler kvinnliga än manliga sympatisörer.

Centerpartiet svarar inte bara för den största uppgången i mätningen. Här finns också de sympatisörer som ger högst betyg till partiledaren. De egna väljarna ger i snitt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson 4,3 av 5 i betyg.

Men här är skillnaderna inte stora. Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson och Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir får båda 4,2 medan Renässans Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir får 4,1. Därefter följer Socialdemokraternas Logi Már Einarsson, Framstegspartiets Sigurður Ingi Jóhannsson och Folkets partis Inga Sæland får alla 4.

Eftersom Piratpartiet inte har någon ledare fick sympatisörerna inte besvara frågan.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.