lördag 27 juli 2019

Darriga och matglada islandshästar hade ätit cannabis

Veterinärer befarade att några islandshästar på södra Island hade drabbats av en ny typ av neurologisk sjukdom. De darrade, skakade och rörde sig underligt men visade inte några andra tecken på att må dåligt. Så småningom visade det sig att hästarna på något sätt hade fått i sig cannabisplantor, berättar Fréttablaðið.

Det var för flera år sedan som veterinärer kallades till en gård på södra Island. Anledningen var att några av de islandshästar som fanns på gården skakade och darrade. Dessa skakningar och darrningar gjorde också att de rörde sig mycket underligt.

Men hästarna visade inga andra tecken på sjukdom. De hade god matlust och hade ingen feber. Djurskyddsmyndigheten Matvælastofnuns undersökningar gav ingen förklaring.

Av en slump kopplades veterinären Mia Hellsten in i fallet. Hon kontaktade amerikanska kollegor och på ett forum publicerade hon en film på hästarna tillsammans med en beskrivning av deras beteende. Vissa trodde att det kunde röra sig om en ny typ av neurologisk sjukdom.

Men en veterinär hade en annan teori. Mia Hellsten säger i Fréttablaðið att det var först då gåtan fick sin lösning:
"Till slut var det en som sade att detta liknande en hund som han hade fått in på sin mottagning och som hade fått i sig ägarens cannabiskakor. När det gjordes tester på hästarna var cannabisprovet positivt."
Hur hästarna fått i sig cannabis gick inte att klarlägga. Men troligt är att de ätit av dem i någon hage. De fick inga bestående skador, skriver Fréttablaðið.