tisdag 30 juli 2019

Ekonomisk tvist stängde utställning om Eyjafjallajökull

En tvist om intäkterna från en dokumentär om vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull fick bonden Ólafur Eggertsson att stänga utställningen. Regissören Sveinn M. Sveinsson kräver stora summor för den film som Ólafur Eggertsson har visat för en halv miljon besökare. Den ekonomiska konflikten har nu blivit en rättssak.

När Eyjafjallajökull erupterade 2010 hamnade Þorvaldseyri på den isländska sydkusten i världens centrum. Gården vid glaciärens fot blev något av en symbol för invånarnas kamp mot de stora mängder aska som utbrottet producerade. Här togs också några av de mest spektakulära bilderna på Eyjafjallajökull.

Året därpå öppnade Ólafur Eggertsson, bonde på Þorvaldseyri, utställningen Eyjafjallajökull Erupts om utbrottet. Där visades bland annat en tjugo minuter lång dokumentär om hur gården påverkades av vulkanutbrottet. När utställningen stängdes i december 2017 hade filmen setts av omkring en halv miljon besökare.

Utställningen var en stor framgång. Många turister stannade till vid Þorvaldseyri under resor längs sydkusten. Ett besök ingick också i många bussturer i regionen. Därför kom det som en överraskning när Ólafur Eggertsson meddelade att utställningen skulle stängas. Han hävdade då att det var för mycket jobb att hålla den öppen.

Nu uppger Fréttablaðið att det i själva verket var en ekonomisk tvist som var skälet till att utställningen lades ned. Ólafur Eggertsson hade en helt annan syn på hur intäkterna från filmen skulle fördelas än regissören Sveinn M. Sveinsson. När utställningen bommades igen hade Sveinn M. Sveinsson kontaktat en advokat och börjat ställa ekonomiska krav på Ólafur Eggertsson.

Ólafur Eggertsson tog själv en hel del bilder från gården medan utbrottet pågick. Han stötte samtidigt på filmaren Sveinn M. Sveinsson som arbetade med en egen dokumentär. De bestämde sig för att samarbeta. Sveinn M. Sveinsson filmade livet på Þorvaldseyri före och efter utbrottet och gjorde flera intervjuer.

Dokumentären fick namnet Eyjafjallajökull Erupts. Den blev huvudnumret i Ólafur Eggertssons utställning. Filmen såldes också på dvd i souvenirbutiken.

Därefter går berättelserna isär. Sveinn M. Sveinsson säger i Fréttablaðið att han vid flera tillfällen ska ha vänt sig till Ólafur Eggertsson för att få del av intäkterna från visningarna. Han ska inledningsvis ha fått en del av intäkterna från dvd-försäljningen. När han - efter att inte ha kommit överens om intäkterna från visningarna - föreslog att dvd-intäkterna enbart skulle gå till honom slutade Ólafur Eggertsson att sälja filmen.

Då vände sig Sveinn M. Sveinsson till en advokat. Och det var alltså strax därpå som beskedet kom att Ólafur Eggertsson bestämt sig för att stänga utställningen. Sveinn M. Sveinsson säger i Fréttablaðið att Ólafur Eggertsson under de knappa sju år som filmen visades hade intäkter på omkring 500 miljoner isländska kronor från utställningen:
"Han skyllde på att det hade varit så ansträngande för familjen att hålla det här öppet. Skulle det vara att dra in alla dessa miljoner varje år då eller vad?"
Ólafur Eggertsson vill inte kommentera tvisten. Även han har anlitat advokat. I en inlaga som Fréttablaðið tagit del av ges en helt annan bild av filmens tillkomst. Där sägs det att Ólafur Eggertsson i praktiken ska ha varit den som regisserade filmen. Sveinn M. Sveinssons bidrag beskrivs i det närmaste som obetydligt.

Vidare hävdar Ólafur Eggertsson att det i ett tidigt skede aldrig talades om någon dokumentär. I stället anlitade han Sveinn M. Sveinsson för att filma utvecklingen på gården. Det arbetet hade han fått betalt för. Ólafur Eggertsson hade alltid ansett sig ha rätten att disponera över filmmaterialet.

I inlagan förnekas dessutom att det skulle finnas någon koppling mellan Sveinn M. Sveinssons ekonomiska krav och beslutet att sluta sälja dvd:n i souvenirbutiken. Det ska enligt Ólafur Eggertsson ha varit en konsekvens av att filmen visats på så många hotell och i så många bussar att turisters intresse för att besöka utställningen och se filmen minskade.

Sveinn M. Sveinsson säger i Fréttablaðið att det finns en rad felaktigheter i Ólafur Eggertssons inlaga. Han tänker även koppla in filmproducenternas organisation Samband íslenskra kvikmyndaframleiðenda eftersom det rör sig om en upphovsrättsfråga. Ordföranden Kristinn Þórðarson säger i Fréttablaðið att organisationen står bakom Sveinn M. Sveinsson:
"Jag vet inte tillräckligt om fallet för att hävda något men det låter som om Sveinn har blivit lurad. Jag har inte sett avtalet mellan dem - om det finns några tillgängliga avtal - men vid första anblicken verkar det inte som att Ólafur har någon förståelse om vad upphovsrätt innebär eller att han över huvud taget vet vad filmproduktion är."
Här kan du läsa mer om nedläggningen av utställningen Eyjafjallajökull Erupts.