onsdag 17 juli 2019

En av fem i Reykjavík har bitits av svidknott i sommar

Var sjunde islänning har blivit biten av svidknott i sommar. Svidknott härjar främst på södra och sydvästra Island - och det är också där som de flesta har blivit bitna. Allra störst bekymmer med svidknott har personer bosatta i Reykjavík. Där är det var femte som drabbats. Det visar en undersökning utförd av Gallup.

Svidknott har utvecklats till en riktig sommarplåga. Den första delen av sommaren - som var ovanligt torr, solig och varm - skapade idealiska förutsättningar för svidknott. Det har också islänningar som vistats utomhus fått känna av.

Hittills är det 14 procent som har blivit bitna. Men svidknottens utbredning skiljer sig kraftigt mellan olika landsdelar. Värst drabbade är personer bosatta i valkretsen norra Reykjavík. Där har 18,9 procent blivit bitna. I södra Reykjavík är problemen något mindre. Där har 14,5 procent bitits av svidknott.

I den sydvästra valkretsen har 17,3 procent blivit bitna av smygknott. Och i den södra valkretsen är motsvarande siffra 16,5 procent.

På norra Island är bekymren betydligt mindre. I den nordvästra valkretsen är det 8 procent som har fått knottbett. I den nordöstra valkretsen är det bara 1 procent som drabbats.

Här kan du läsa mer om svidknott.