onsdag 17 juli 2019

En av fyra islänningar har kokteilsósa på pizzan

Pizza och kokteilsósa har bägge fått karaktären av isländska nationalrätter importerade från utlandet. Och det är ganska vanligt att kombinera de två. En av fyra islänningar gillar att doppa pizzan i kokteilsósa. Kombinationen är särskilt vanliga bland yngre islänningar. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Ursprunget till kokteilsósa är omstritt. Vissa betraktar den majonnäsbaserade såsen som en genuint isländsk uppfinning. Andra ser den som en variant av dressingen thousand island. Klart är att den i regel har majonnäs och ketchup som huvudingredienser.

Kokteilsósa är på Island närmast ett obligatoriskt tillbehör till pommes frites. Men den kalla såsen har fler användningsområden. Inte minst är det åtskilliga som gärna dippar sin pizza i kokteilsósa.

Det är 24 procent av islänningarna som har som vana att doppa pizzan i kokteilsósa. Men det är alltså betydligt fler - 76 procent - som inte äter de två ihop.

Det är framför allt yngre islänningar som har fått smak för kombinationen. I åldersgruppen 18 till 29 år är det 35 procent som äter pizza tillsammans med kokteilsósa. Bland pensionärer är det bara 6 procent som kombinerar de två livsmedlen.

Pizza och kokteilsósa har dessutom fler anhängare på landsbygden. Där är det 30 procent som njuter av denna kombination jämfört med 20 procent i huvudstadsregionen.

Det finns också stora skillnader mellan olika väljargrupper. Hela 30 procent av Piratpartiets sympatisörer är förtjusta i pizza ihop med kokteilsósa. Den smaken delar bara 14 procent av Socialdemokraternas anhängare.