lördag 27 juli 2019

Fler jordskalv norr om Siglufjörður

Illustration: Veðurstofa Íslands
En jordskalvssvärm pågår just nu i havet tre mil norr om Siglufjörður. Två jordskalv som båda uppmättes till 3,2 inträffade tidigt i morse. De skedde dock för långt ute till havs för att de skulle kännas i Siglufjörður. De har följts av en rad efterskalv. Tidigare i veckan drabbades Siglufjörður av det största jordskalvet på sju år.

Klockan 00.55 i onsdags skakades Siglufjörður av det största jordskalvet på sju år. Skalvet hade sitt epicentrum i Atlanten knappt två mil norr om den nordisländska staden. Skalvet var tillräckligt kraftigt för att det skulle kännas i stora delar av norra Island.

Efter några mindre efterskalv avtog aktiviteten. Knappt ett dygn senare - just före midnatt den 24 juli - inträffade två jordskalv som uppmättes till 3,5 respektive 3,3 strax norr om Grímsey. De ingick i en mindre jordskalvssvärm.

Mellan de olika skalvseriernas epicentrum är avståndet bara fem mil. De tillhör dock inte samma förkastning och det finns därför ingen uppenbar koppling mellan dem. Men det kan inte uteslutas att den spänning som frigjordes i samband med skalvet nära Siglufjörður inverkade på de skalv som senare inträffade vid Grímsey.

Men vid Siglufjörður har det alltså varit lugnt de senaste dagarna. Under fredagen inträffade bara tre mindre skalv i området.

Under lördagsmorgonen började aktiviteten på nytt. Då inleddes en jordskalvssvärm tre mil norr om Siglufjörður. De två första skalven uppmättes till 3,2. Det första av dem ägde rum klockan 5.51. Det följdes av ett tiotal efterskalv.

Veðurstofa Íslands har inte fått några rapporter om att morgonens skalv ska ha känts i Siglufjörður. De är inte bara svagare än onsdagens skalv. De sker dessutom längre ut till havs.

Här kan du läsa mer om onsdagens jordskalv.