tisdag 2 juli 2019

Hafnarfjörður betalar en krona i lön till alla anställda

När junilönen kom in på kontot i går var det många kommunanställda i Hafnarfjörður som fick gnugga sig i ögonen. Utbetalningen var nämligen på en isländsk krona. Det dröjde dock inte länge förrän kommunen upptäckte misstaget. Senare under dagen fick de anställda rätt summa utbetald, rapporterar Morgunblaðið.

Omkring 2 000 personer är anställda av kommunen i Hafnarfjörður. Gårdagens utbetalning av junilönen var för en kort stund en ovanligt god affär för kommunen. På grund av att fel underlag skickats till banken fick varje anställd bara en isländsk krona i lön.

De flesta anade att det rörde sig om ett misstag. En lärare publicerade en skärmdump av löneutbetalningen på Facebook. Men Árdís Ármannsdóttir, informationsansvarig vid kommunen, säger i Morgunblaðið att misstaget korrigerades snabbt:
"Vi lade inte märke till några telefonsamtal eller så i morse. ... Vid körningen av lönerna i morse skickades fel register till banken vilket leder till att den här kronan sätts in till folk. Den tas snabbt ut igen och detta rättas till inom 15 minuter."
Árdís Ármannsdóttir tillhörde själv de kommunanställda som för en kort stund fick en ovanligt snålt tilltagen månadslön.