fredag 19 juli 2019

Isavia förlorar - Wow Airs sista plan lyfter från Keflavík

I dag lyfter Wow Airs sista flygplan från Keflavík - trots att den juridiska striden om ansvaret för flygbolagets skulder till Isavia fortsätter. Ägaren Air Lease Corporation har betalat 87 miljoner isländska kronor för att få loss planet. Den verkliga skulden till Isavia är 2 miljarder. Men Héraðsdómur Reykjaness ger inte Isavia rätt att hålla kvar planet på marken längre.

När Wow Air gick i konkurs för snart fyra månader sedan hade bolaget samlat på sig en skuld på omkring 2 miljarder isländska kronor till flygplatsbolaget Isavia. Skulden gällde obetalda flygplatser i Keflavík.

Wow Air hade då under en längre tid släpat efter med betalningarna. För att få fortsätta flyga kom bolaget överens med Isavia om en avbetalningsplan. Wow Air följde inte planen under de sista månaderna när bolagets ekonomi blev allt sämre. Då sålde vd:n och ägaren Skúli Mogensen allt från utsläppsrätter till landningstider för att hålla bolaget i luften.

Isavia fick under en längre tid signaler om att Wow Air hade stora problem. Som säkerhet för skulden gick Wow Air med på att alltid ha ett plan på marken i Keflavík. Om bolaget skulle gå i konkurs skulle Isavia vända sig till uthyraren av planet och kräva dem på skulden för att få tillgång till flygplanet.

Kvar på marken blev en Airbus A321 med beteckningen TF-GPA som Wow Air hyrt av Air Lease Corporation. Att planet använts som säkerhet fick bolaget först veta efter Wow Airs konkurs. Då krävde alltså Isavia uthyraren på 2 miljarder isländska kronor. För att förhindra att någon skulle flytta flygplanet parkerades arbetsfordon framför det.

Air Lease Corporation har hela tiden bestridit kraven. Bolaget anser att uppgörelsen mellan Isavia och Wow Air blev ogiltig i samma ögonblick som konkursen var ett faktum. Då skulle Air Lease Corporation som ägare av flygplanet åter få tillgång till det.

Tvisten mellan Air Lease Corporation och Isavia ledde till att bolaget betalade 87 miljoner isländska kronor. Det var den summa som berörde just det flygplan som hållits kvar på marken. Resten av skulden gällde obetalda flygplatsavgifter för andra plan i Wow Airs flotta.

Isavia har hävdat att den verkliga summan för planet på marken är högre. Flygplatsbolaget har dock inte kunnat räkna ut något exakt belopp. Skälet är enligt Isavia att det finns helhetskostnader för alla bolag som flyger från Keflavík som inte går att härleda till ett enskilt flygplan.

Héraðsdómur Reykjaness beslutade i onsdags att Air Lease Corporation ska få tillgång till planet. Bolaget har betalat den skuld till Isavia som gäller just det här flygplanet. Domstolen underkänner Isavias hållning om att planet ska fungera som säkerhet för hela skulden. Eftersom Isavia inte kunnat presentera några andra beräkningar än 87 miljoner blir det den summa som gäller.

Isavia har överklagat domen till Landsréttur och tänker ta striden hela vägen till Hæstiréttur Íslands. Isavia krävde att Air Lease Corporation inte skulle få tillgång till planet förrän det fanns ett slutgiltigt avgörande av tvisten. Det kravet underkände Héraðsdómur Reykjaness.

Air Lease Corporation hade tekniker på plats och började arbeta med planet redan i onsdags efter att domen fallit. Det ska nu vara flygdugligt och det väntas lyfta från flygplatsen i Keflavík klockan 9 lokal tid.

Den juridiska tvisten kommer alltså att gå vidare. I samband med att flygplanet lyfter försvinner dock Isavias möjligheter att utnyttja det som garanti för hela Wow Airs skuld.

Air Lease Corporation har konsekvent hävdat att Isavias agerande varit olagligt. Bolaget överväger att stämma Isavia för de intäkter som Air Lease Corporation gått miste om när flygplanet hållits kvar på marken. Bolaget hävdar att det rör sig om cirka 150 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa mer om tvisten mellan Isavia och Air Lease Corporation.