söndag 7 juli 2019

Island kan halvera tiden i karantän för hundar

Två veckors karantän för hundar i stället för fyra veckor kan bli verklighet på Island. Förslaget kommer från Matvælastofnun som utrett riskerna för att minska tiden i karantän. Ledarhundar och andra servicehundar kan dessutom få sitta i karantän i hemmet. Det blir nu upp till fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson att ta ställning till förslaget.

Den som vill föra in en hund till Island måste följa en mängd olika regler. Alla djur måste sitta i karantän i fyra veckor. Hundar får bara föras in vissa förutbestämda dagar varje månad och måste anlända med flyg till Keflavík.

Ofta är väntetiderna på att få en plats långa. I regel är det nödvändigt att boka plats i karantän flera månader i förväg. Inte minst bland uppfödare är de långa köerna ett skäl till frustration.

Hunduppfödarföreningen Hundaræktarfélag Íslands vände sig tidigare i år till en dansk expert för att få ett utlåtande om regelverket. Slutsatsen var att det inte fanns skäl till fyra veckors karantän. Island skulle kunna införa liknande regler som Australien och Nya Zeeland där karantäntiden är tio dagar. Där tas det också hänsyn till varifrån djuren kommer.

De flesta hundarna som importeras till Island kommer från Nordamerika och norra Europa. Där är problemen med sjukdomar begränsade. Och de sjukdomar som finns är under kontroll.

Matvælastofnun är den myndighet som ansvarar för karantän. Nu föreslår myndigheten att tiden i karantän för hundar halveras från dagens fyra veckor till två veckor. Det ska ställas krav på intyg och information om djurets ursprung. Ledarhundar och andra servicehundar ska - om vissa villkor uppfylls - kunna få sitta i karantän i hemmet.

Beslutet om att ändra reglerna ligger på fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíussons bord. Frågan behandlas just nu på departementet.

Här kan du läsa mer om karantän för hundar.